După Revoluţia din decembrie 1989, regele Mihai ar fi dorit să vină imediat în ţară, însă, potrivit istoricilor, această cerere a fost respinsă categoric de liderii Fondului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, Petre Roman şi Silviu Brucan.

"Un om nu poate fi un oaspete al propriei case, chiar dacă a lipsit multă vreme din ea. Un român scos din casa lui cu forţa nu încetează, numai prin aceasta, să fie român”, spunea regele Mihai atunci când a cerut din nou să vină în România.

Articolul continua dupa recomandari

"Ambuscada" de pe autostrada București - Pitești

Cu toate acestea, la 25 decembrie 1990, în prima zi de Crăciun, Mihai I al României, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, sosește pe aeroportul Otopeni și intră în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeş. Majestatea sa, însoţit de regina Ana, dar şi de fiica sa, Margareta, dorea să se reculeagă la mormintele strămoşilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun.

Informaţia se răspândeşte imediat, mai ales că regele era însoţit şi de jurnalişti străini. Aceştia au acceptat să trimită directorului de atunci al TVR, Răzvan Theodorescu, o filmare cu regele la Otopeni.

Răzvan Theodorescu a povestit cum s-au petrecut lucrurile: "S-a aflat imediat că vreau să dau acest lucru, era ziua de Crăciun, nu uitaţi, am primit un telefon de la Ion Iliescu, care mi-a spus: „Am auzit că vrei să dai nişte imagini”. Am spus: „Da. De ce?”. Domnul Iliescu, extrem de urban, în relația cu mine, m-a întrebat: „Poți să-mi explici de ce?”. „Am să vă explic, ca istoric: pentru că s-a întâmplat”. Preşedintele a spus: „Te-aş ruga, totuşi, e Crăciunul, să nu îi tulburăm pe români”, a povestit Răzvan Theodorescu.

În drum spre Curtea de Argeș, pe austostrada București - Pitești, regele și însoțitorii săi sunt opriți de un baraj al Poliției. Au urmat discuţii care au durat aproximativ două ore, timp în care regele şi membrii familiei regale au fost filmaţi aşteptând în maşină.  

În ciuda discuţiilor purtate, regele şi însoţitorii săi sunt conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara.

"Nici nu mai exista dubiu că s-au speriat și sperietura pe care au tras-o a fost din cauza lipsei de legitimitate pe care o avea puterea care a fost atunci: o putere neocomunistă”, a declarat, despre incident, actorul Ion Caramitru.

La rândul său, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat: "Impresia catastrofală în străinătate să îl fugărești cu poliția, să îl arestezi pe rege, care avea un pașaport danez. A fost un act care a adus daune mari României”,.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Ion Iliescu a susţinut că regele Mihai a fost cel caren a presat, de fapt, autorităţile române, atunci când a sosit la Otopeni fără o invitaţie formală din partea autorităţilor.

Iată ce spunea Ion Iliescu, într-un interviu, despre acest episod:

"Reporter: Principesa Margareta susţine că a avut o discuţie cu domnul Petre Roman la care l-a întrebat direct pe domnul Petre Roman: „Uşa este deschisă?”. Şi răspunsul domnului Roman a fost: „Da, sigur”.

Ion Iliescu: Avea dreptate, sigur,

Reporter: Dar a fost întors din drum, de pe autostradă.

Ion Iliescu: A fost neînţeleaptă această decizie luată şi la sfatul nu ştiu cui de a forţa nota.

Reporter: Să se întoarcă în ţara sa?

Ion Iliescu: Da, să se întoarcă în țara sa, dar nu era vorba de oricine, ci de fostul şef al statului.

Reporter: Ultimul şef al statului legitim înainte de dictatura comunistă.

Ion Iliescu: Da. Dar în contextul de atunci politic a fost o decizie neînţeleaptă. Noi am făcut deschiderea apoi pentru stabilirea de relaţii fireşti".

Întoarcerea triumfală în ţară a regelui Mihai

Regele Mihai a putut reveni în ţară, cu acordul autorităţilor de la acea vreme, abia după trei ani de la revoluţie, în 1992.

Guvernul României i-a permis să revină în țară cu ocazia sfintelor Sărbători de Paşte, iar primirea a fost una istorică.

Familia Regală a mers mai întâi la Putna. Apoi, pentru slujba Micii Învieri, a ajuns în Bucureşti. Peste un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a-l vedea.

"Am ajuns aici, la Bucureşti, de la Putna, după 45 de ani de pribegie”, spunea regele, de la balconul hotelului Continental.

Totuşi, popularitatea regelui se pare că a îngrijorat din nou regimul condus de președintelui Ion Iliescu. La 9 noiembrie 1993, într-o declaraţie publică, Regele îşi anunţă dorinţa de a veni în ţară, însă MAE refuză să-i acorde viza de intrare.

Un nou episod ruşinos - octombrie 1994

Un nou episod ruşinos în istoria post-decembristă s-a derulat în data de 7 octombrie 1994. Familia regală aterizează pe Aeroportul Otopeni pentru a participa la un simpozion istoric, însă avionul a decolat fără ca Regele să fie lăsat să păşească pe teritoriul României. Motivele invocate de autorităţi au fost, prima dată, că nu se acordă viză "în acest moment" și pe urmă că nu se acordă viză "în frontieră".

În imagini difuzate de TVR, se vede cum fostul om de afaceri Dinu Patriciu li se adresează, pe pista aeroportului Otopeni, polițiștilor de frontieră: ”Este cetățean român, ați primit un ordin abuziv. De la cine stiți că nu-i cetățean român? Deci noi am luat aprobare pentru a lua salonul de primire VIP unde îl așteptăm pe Majestatea Sa și dorim ca acolo să se discute aceasta problemă. Dumneavoastră comiteți un abuz, un mare abuz. În momentul de față vă puneți în afara legii, pentru că împiedicați un cetățean român să coboare pe pământul țării lui”.

În replică, polițistul de frontieră spune: ”Nu acordăm viză în acest moment. În situația dată nu acordăm viză. Nu acordăm viză. Poliția de frontieră nu acordă viză. Poliția de frontieră începe din acest loc”.

În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.