Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale au intrat în linie dreaptă. STS a anunţat că anul acesta diaspora nu va mai aştepta la cozi uriaşe. Votul se va întinde pe trei zile, iar tabletele vor scana documentele de identitate în timp record. Doar 15 secunde va dura această procedură. În străinătate, sunt români care au votat deja prin corespondenţă. 

25.000 de tablete au fost trimise către secţiile de votare din ţară şi din străinătate. Cu ajutorul lor, vor fi scanate cărţile de identitate. 

Articolul continua dupa recomandari

Primul lucru pe care trebuie să-l facem după ce intrăm în secţia de votare este să înmânăm buletinul nostru către un operator de calculator care îl va scana cu ajutorul acestei tablete. 
Dacă totul este în regulă, ne va înmâna mai apoi buletinul de vot. Dacă însă ne aflăm în străinătate, va trebui să facem un pas suplimentar, să oferim o semnătură pe aceeaşi tabletă.

Procedura durează 15 secunde, spun ofiţerii STS. În plus, autorităţile vor şti cine a votat deja şi vor elimina posibilitatea de fraudă prin vot multiplu.

Remi Manda, specialist STS: Ne spune că acest CNP nu are drept de vot. Este o atenţionare pentru preşedintele secţie de votare. Cazurile acestea pe fundal roşu sunt cazuri deosebite

8400 de operatori, dar şi preşedinţi ai secţiilor de votare, au fost instruiţi să folosească tabletele. 

Colonel Laurenţiu Ilinca, coordonatorul Centrului de Preluare Apeluri: În cazul în care sună un operator că tableta lui nu mai funcţionează din diferite motive, noi încercăm să-i refacem conexiunea la internet 

Aşa arată doar câteva dintre sutele de posturi de unde specialiştii STS vor oferi asistenţă operatorilor din Bucureşti şi din străinătate în cazuri precum votul multiplu sau defecţiuni tehnice.

835 de secţii vor fi deschise în străinătate. Ca o premieră, votul va ţine trei zile, de vineri până duminică, şi există posibilitatea ca programul să fie prelungit.

Constantin Mituleţu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente: Votul poate fi prelungit în cele trei zile din diaspora până la ora 23.59 

41.000 de români din străinătate şi-au anunţat intenţia de a vota prin corespondenţă. Aproape 2.000 dintre ei au votat deja anticipat, inclusiv pentru turul 2, deşi nu se ştie cine vor fi finaliştii. 

În ţară, românii sunt aşteptaţi la vot duminică să aleagă dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie.