Pesta porcină africană se extinde în Constanţa! Maşinile care trec prin Istria sunt dezinfectate la ieşire, după ce un animal a murit acolo.

Pe poarta doamnei Nistor stă mare un afiş care anunţă pesta porcină africană. Asta după ce o scroafă gestantă cu 12 porci... i-a murit subit, în urmă cu trei zile. 

Articolul continua dupa recomandari

Femeia spera să fie despăgubită de Guvern, care a promis între 65 şi 400 de lei pentru fiecare porc ucis de pesta africană. A fost, în schimb, amendată cu 600 de lei. În aceeaşi situaţie sunt mai mulţi localnici. 

Deşi este singurul caz depistat de autorităţi până acum la Constanţa, în zona localităţii Istria au fost făcute deja patru filtre pentru a opri răspândirea virusului. 

MIHĂIŢĂ GHEBA, director adjunct DSVSA Constanţa:
Toate maşinile care trec prin zonă sunt dezinfectate. Se dezinfectează roţile şi caroseria. 

Filtre sunt şi la Tulcea. Primul loc unde a fost depistată pesta porcină africană. La una dintre cele mai mari fabrici de carne din ţară, deja au fost sacrificaţi aproape 45 de mii de porci şi incinerate peste 700 de tone de carne. 

Virusul a lăsat sute de oameni fără locuri de muncă. Fabrica închisă e acum sub carantină. 500 de angajaţi avea abatorul.

Pesta porcină africană este mortală pentru mistreţi şi porci domestici, dar nu afectează sănătatea omului. În schimb, criza ar putea avea un impact economic. Dacă producţia de carne scade, preţurile pot creşte.