Patru hackeri români, din care doi sunt de abia elev de liceu, au avut toată poliţia din Europa pe urmele lor. A fost o operaţiune contracronometru, românii fiind acuzaţi că ar fi în spatele a mii de atacuri.

Poliţiştii spun că cei patru români au avut nevoie doar de laptopuri şi de o conexiune bună de internet ca să pună bazele celei mai mari afaceri de atacuri online la comandă.

Articolul continua dupa recomandari

Oricine putea să apeleze la hackerii români. Aceştia aveau chiar un site, unde îşi prezentau oferta. Primeau comenzi de la clienţi din toată lumea, care voiau să doboare informatic bănci, magazine online, instituţii publice, site-uri de ştiri.  În funcţie de complexitatea atacului dorit, clienţii plăteau între zece euro şi 4.000 de euro. 

Investigatorii spun că cei patru hakeri români au reuşit să treacă de sistemele de securitate ale băncilor, de exemplu, dar nu au furat date sau bani. Au creat însă alte probleme. 

Ancheta procurorilor arată că în urma acestor atacuri au avut de suferit şi românii simpli. Nu erau blocate doar site-urile băncilor, devenea imposibilă inclusiv retragerea de numerar sau accesarea serviciilor de home banking.

Poliţiştii au stabilit că cei patru români s-au cunoscut în jocuri online şi nu au fost niciodată interesaţi de bani.

Cei patru hackeri au fost lăsaţi liberi sub control judiciar. Doi dintre ei sunt elevi de liceu.