Sute de mii de credincioşi au călcat pragul lăcaşelor de cult, pentru a lua lumina sfântă. Cu tradiţii unice, în Moldova, Dobrogea, Munteania, Oltenia, Transilvania sau Banat, oamenii au întâmpinat Învierea Mântuitorului cu lumânări aprinse.

La Constanţa, Lumina Sfântă a venit, ca în fiecare an, pe mare. Înalt prea sfinţitul Teodosie a împărţit-o apoi credincioşilor.

Articolul continua dupa recomandari

Ips Visarion, episcopul Tulcii: Sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătoarea luminii pentru că lumina cea mai presus de fire a ieşit biruitoare din mormânt şi ne luminează calea, adevărul şi viaţa.

La Biserica din Lemn aflată în Cimitirul Vesel de la Săpânţa, o rânduială veche e păstrată şi astăzi. După ce creştinii înconjoară lăcaşul de cult, preotul loveşte cu crucea în uşă de trei ori.

Obieceiul nu s-a pierdut nici la Târgu Mureş. La Catedrala Mare din oraş, aproape 2000 de oameni au format un singur glas. La Mânăstirea Prislop, devenită celebră prin asocierea cu imaginea lui Arsenie Boca, mii de oameni au venit să ia lumină. Mulţi dintre ei sosiţi special din alte părţi ale ţării.

Veche de două secole, şi biserica din Prundu Bârgăului a fost arhiplină. La Iaşi, curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să ia Lumina Sfântă adusă tocmai de la Ierusalim. Cu lumânările aprinse credincioţii vor merge acasă unde vor petrece sărbătorile alături de familie şi prieteni.

Alături de ortodocşi, creştinii greco-catolici sărbătoresc şi ei Învierea Domnului în aceste zile.

Cristian Barta, preot catolic: Sfintele Paşti reprezintă cea mai importantă sărbătoare creştină. Noi aici la Blaj în catedrala Prea Sfintei Treimi am celebrat rânduiala Învierii cu confraţii preoţi şi mii de credincioşi greco-catolici.

Pentru a ajunge în casele tuturor românilor, lumina sfântă, cel mai important simbol al Paştelui, a fost adusă cu avionul pe mai multe aeroporturi din ţară.

Şi diaspora a marcat în stil românesc noaptea sfântă. La Bisericile ortodoxe din lume au luat lumină, apoi au mers la casele lor, unde cei mai mulţi au primit, de acasă, produsele noastre tradiţionale.