Atenţie, şoferi! Noi amenzi usturătoare vă pândesc de acum înainte. Au apărut reguli noi şi mult mai stricte odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Rutier. Lucrurile sunt foarte simple şi tranşante. În primul rând, ITP-ul expirat duce automat la suspendarea certificatului de înmatriculare auto. Pe de altă parte, oricine este depistat în trafic cu o maşină al cărei ITP este expirat, va rămâne pe loc fără certificatul de înmatriculare, iar poliţistul va ridica şi plăcuţele. Amenzile vor fi usturătoare şi pot ajunge, cumulate, până la 5.800 lei. În plus, proprietarii de service-uri sunt obligaţi să înregistreze verificările cu ajutorul camerelor video performante.

Cei care nu sunt atenţi la valabilitatea ITP-ului vor primi sancţiuni drastice.

Articolul continua dupa recomandari

ITP-ul expirat va duce la suspendarea automată a înmatriculării iar şoferii aflaţi în această situaţie vor plăti amendă atât pentru lipsa inspecţiei tehnice cât şi pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat

Plăcuţele de înmatriculare se ridică pe loc, iar şoferii vor pleca cu maşina pe platfomră către service-uri. ITP ul nu se va mai obţine uşor iar neregulile au fost împărţite în trei categorii.

”În situaţia defectelor periculoase, chiar dacă mai este valabil ITP-ul 3 zile, o lună, se suspendă până la remediere şi maşina nu mai poate circula”, explică Dan Barbu, preşedinte A.S.S.A.I.

Până acum, şoferii reuşeau să-i convingă pe mecanici să ignore anumite defecţiuni tehnice.

Inspecţia se face doar de către acele serviceuri care pot dovedi că maşina a corespuns tehnic la data controlului. Iar pentru asta verificările sunt monitorizate video, iar imaginile trebuie stocate timp de şase luni. Trebuie predate Registrului Auto Român dacă sunt solicitate.

Camerele obişnuite de supraveghere nu vor mai fi suficiente. Proprietarii service- urilor auto trebuie să se asigure că în zona în care se realizează controlul tehnic sunt amplasate cel puţin două camere, rezoluţie HD şi care să acopere elementele esenţiale ale verificării.

”Trebuie să fie foarte clare imaginile din faţa maşinii, din spatele maşinii, şi monitorul pe care se face verificarea tehnică”, mai spune Dan Barbu.

Înmatricularea se suspendă şi dacă proprietarul unei maşini secondhand nu anunţă tranzacţia în 90 de zile de la cumpărare. În acest caz, amenda este de până la 2. 900 lei.