Clipe de groază în judeţul Braşov. O mamă însărcinată în 6 luni şi copiii ei, de 3 şi 4 ani, au fost atacaţi de un urs, pe o stradă din oraşul Victoria. Victimă a căzut şi un bărbat care trecea prin zonă. Animalul a coborât din pădure, în căutare de hrană şi a sărit pe oameni. Momentul dramatic a fost suprins de o cameră de bord. Este un miracol că localnicii au scăpat cu viaţă. Populaţia a fost avertizată prin Ro-Alert şi îndemnată să stea la adăpost, până când animalul sălbatic va fi prins.

În jurul orei 14, ursul a coborât din pădure, în oraşul Victoria, la poalele Făgăraşului. Animalul a început să atace la întâmplare oameni aflaţi pe stradă.

Articolul continua dupa recomandari

Un bărbat de 66 de ani s-a luptat corp la corp cu ursul. Momentul a fost surprins de camera de bord a unui şofer de microbuz, care urmărea animalul pe stradă. Pe imagini se vede cum bărbatul încearcă să se ferească de ursul care încearcă să-l muşte.

”Microbuzul ăla era dupa el, după urs. Şi el, săracul, probabil s-a speriat de el şi a venit direct peste mine, aici. Când a dat, m-a dat pe spate! Noroc că am avut instinctul ăla şi am împins cu coatele. M-a prins de aici. cu picioarele şi cu mâna l-am împins. L-am împins încolo!”, povestește bărbatul atacat.

”Cu 5 minute înainte de treaba asta, eu am trimis copiii de acasa, parca Dumnezeu asta a vrut, ca ei erau in strada si tata iesie dupa ei, iesise afara. Băieţii care au intrat în urs, au intrat cu maşina, l-au salvat pe tata”, spune fiica bărbatului.

Cu puţin timp înainte, o mamă de 21 de ani, însărcinată în 6 luni şi cei doi copii, un băiat de 3 ani şi o fată de 4 au fost şi ei atacaţi de acelaşi urs. Tânăra a reuşit să se ferească, dar copiii au fost atinşi de ghearele animalului sălbatic.

Familia s-a refugiat într-un centru de permanenţă, aflat în apropiere, iar copiii au fost trataţi imediat de un medic. Au fost transportaţi apoi la spitalul din Făgăraş.

Simona Cornea, medic UPU Făgăraş: Copiii erau speriati, plăgile erau superficiale, dar gravitatea nu consta in profunzimea plagilor, ci in faptul ca ursul poate transmite boli letale dar pot fi prevenite cu tratament. Noi le-am acordat primul ajutor, tratament de urgent al plagilor, profilaxia antitetanos şi au fost transportati cu ambulanta la Brasov.

Cele două incidente au determinat autorităţile să emită o avertizare prin sistemul RO-ALERT, prin care oamenii au fost sfătuiţi să rămână în case.

Ciprian Sfreja ISU Brașov: Apelul şi ursul au fost identificate prima dată într-o zonă de la marginea oraşului, în apropierea pădurii. Ulterior, ursul nu a mai fost văzut, nici în momentul în care echipajele au ajuns la faţa locului, ursul nu a mai fost văzut. Este posibil ca ursul, între timp, să se fi retras în pădure.

Orice intervenţie asupra ursului, animal protejat prin lege, trebuie făcută numai după emiterea unui ordin de ministru. Cum la Mediu nu există un ministru de aproape două luni, singurul lucru pe care autorităţile îl pot face este să ţină ursul departe de populaţie.