Criza terenurilor din oraşe este atât de mare încât improvizaţiile grădinarilor de ocazie sunt tot mai surprinzătoare. În Buzău, legumele se cultivă şi în cimitir. Da, aţi auzit bine. În cimitirul evreiesc din oraş, fix lângă morminte, a răsărit o parcelă considerabilă cu ceapă verde, spre surprinderea trecătorilor care şi-au făcut cruce la propriu. Încă nu a fost descoperit agricultorul inovator, dar se bănuieşte că ar fi vorba de îngrijitorul cimitirului. Tot aici, în trecut, au fost crescute şi găini.

Totul se întâmplă la marginea municipiului Buzău, în cimitirul evreiesc. Un loc cu o istorie de peste un secol, peste care timpul şi-a pus amprenta. Pietrele funerare sunt sparte, multe mormintele sunt lăsate în paragină, la fel şi aleile sau clădirea monument din interior. Mai mult, cimitirul e năpădit de buruieni şi ciulini. Iar mai nou, de o cultură de sezon.

Articolul continua dupa recomandari

Localnic: Foarte urât era, numai mărăcini, numai mizerie şi au băgat oameni de la Primărie şi au curăţat, că era pădure aici, nu se mai vedeau nici crucile. A zis cineva de aici, care răspunde de cimitir, că dacă facem curat acolo putem pune o brazdă de ceapă.

Zis şi făcut. Oamenii spun că, cel mai probabil, bărbatul care îngrijeşte cimitirul s-a pus pe agricultură.

Localnic: Doamne fereşte, aşa ceva! Muream şi nu auzeam! Normal aşa este! Sunt oameni care au pământ la ţară şi îşi bat joc de el, nu pun ceapă, dar în cimitir oamenii aştia pun! Un metru dacă îl are îl sacrifică şi pe acela!

Lionel Zosmer, reprezentantul comunităţii evreieşti din Buzău: Nu se poate face grădină acolo pe bune, din toate punctele de vedere chiar nu este normal să faci grădină în cimitir, nici măcar igienic dacă vreţi.

Costel Vânătoru, horticultor: Din punct de vedere alimentar nu e o problemă pentru că mormintele aşa cum ştim sunt foarte vechi acolo, nu putem vorbi de probleme alimentare. Însă vorbim de respect pentru locaţie, pentru cimitir, pentru cei care au vieţuit.

Autorităţile au desfiinţat deja grădina. În plus, cimitirul urmează să intre într-un proces de reabilitare, cu fonduri alocate de comunitatea evreiască din România.