Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, este, oficial, urmărită penal pentru trei infracţiuni grave, printre care şi luare de mită. Kovesi nu a dat explicaţii în faţa colegilor ei procurori, dar le-a spus jurnaliştilor că este nevinovată. Susţine că este hărţuită, iar probele din dosar - false. Chiar Procurorul General Augustin Lazăr ar putea da explicaţii despre cum a fost anchetată extrădarea lui Nicolae Popa. Acum, motivul pentru care Kovesi este învinuită în dosarul penal.

Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea şi calitatea de suspect. Din ce mi s-a prezentat, aş fi primit eu bani în mod direct pentru extrădarea lui Popa - Laura Codruța Kovesi

Articolul continua dupa recomandari

Laura Codruţa Kovesi a stat mai puţin de o oră la audieri. Este acuzată oficial de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Fosta şefă DNA şi-a făcut apărarea chiar pe scările Parchetului General, instituţie pe care a condus-o în perioada în care, spun anchetatorii, ar fi săvârşit infracţiunile de corupţie.

Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale! De doi ani şi jumătate sunt hărţuită cu plângeri penale, cu cercetări disciplinare, am 18 dosare penale! - Laura Codruța Kovesi

Ancheta a început în urma unui denunţ formulat, în decembrie anul trecut, de Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia. Omul de afaceri susţine că, în 2011, în calitate de procuror general, Kovesi i-a cerut peste 250.000 de lei, pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fostul director FNI. Extrădare ce i-ar fi oferit ei notorietate.

Elena Udrea susține și ea, din Costa Rica, faptul că fostul procuror-șef al DNA ar fi primit cadouri, bijuterii și genți.

Ghiță ar fi trimis procurorilor dovezi

Ca să dovedească relaţia apropiată, Ghiţă le-ar fi trimis procurorilor şi dovezi. Filmuleţe şi fotografii de la întâlniri private cu Laura Codruţa Kovesi. De pildă, într-o cramă din vila fostului deputat ar fi avut loc discuţii.

Nu am avut întâlniri în afara cadrului insituţional. Nu am vorbit niciodată cu Ghiţă Sebastian, nici la telefon, nici prin mail, nici nu am folosit cucuveaua - Laura Codruța Kovesi

Kovesi s-a plâns că a fost chemată la audieri tocmai în ziua în care ar fi trebuit să se plece la Bruxelles, acolo unde peste 11 zile va fi audiată pentru şefia Parchetului European. În dosarul ei, a fost chemat ca martor şi fostul premier, Victor Ponta.

Cererea de recuzare a Adinei Florea, respinsă

Astăzi, la Parchet, Kovesi nu a dat explicaţii şi a cerut direct retragerea procurorului de caz, pe motiv că Adina Florea nu poate fi imparţială. Florea este cea care a candidat la şefia DNA, anul trecut.

Cererea de recuzare a fost respinsă. Deocamdată, Adina Florea continuă cercetarea împotriva Laurei Codruța Kovesi. Șefa DNA va fi probabil rechemată la audieri în scurt timp

Imediat după vizita de la Parchet, Laura Codruţa Kovesi s-a îmbarcat într-un avion de linie spre Bruxelles.