În Argeş, Braşov, Mehedinţi şi Iaşi, agricultorii îşi evaluează deja pierderile. Fără bani, sunt la mila vremii, măsurile de protecţie aproape că nu există. Iar sistemele antigrindină apără doar o mică parte din culturi şi livezi. Şi e doar începutul unei veri în care fenomenele extreme nu vor lipsi.

În doar 10 minute, străzile din Făgăraş s-au transformat în râuri de gheaţă. Căderea violentă de grindină de aici este doar un episod dintr-o serie de furtuni care au pus stăpânire pe România.

Articolul continua dupa recomandari

Aseară, doar şoferii curajoşi au îndrăznit să-şi continue drumul pe această şosea din judeţul Iaşi. În câteva minute, toată marginea drumului era acoperită de un strat gros de grindină. 

Scene similare au fost filmate şi în judeţul Mehedinţi.

La câteva ore după furtuna cu gheaţă, oamenii din comuna Cerneţi descopereau că toată munca lor din această primăvară a fost distrusă.

Grindina acumulată în doar 15 minute s-a topit. Şi, în lipsa canalizării, a inundat curţile localnicilor.

În Argeş, grindina căzută la sfârşitul săptămânii trecute a dispărut. Au rămas doar pagubele. În satul Coșești, vestit pentru producţia de ţuică, prunii au fost serios afectaţi.

Sătenii se plâng de al doilea an cu ghinion. Şi în 2017, un îngheţ târziu a compromis pomii fructiferi. Butoaiele de ţuică au rămas goale.

Meteorologii au anunţat Cod Galben de precipitaţii abundente, începând de mâine seară, în 23 de judeţe din ţară. Sunt de aşteptat şi vijelii care pot aduce cu ele noi căderi de grindină. 

Dacă micii producători sunt la mila naturii, agricultorii care au învăţat cum  au învăţat să ia măsuri de precauţie. Culturile lor sunt protejate cu plase antigrindină.

O astfel de plasă costă 5 lei metrul pătrat. Pentru o cultură de zeci de hectare, ca aceasta, montarea poate dura şi trei săptămâni.