Poliţiştii anunţă că efectuează 5 percheziții în Vâlcea, la persoane care vindeau ilegal ingredinte pentru fabricarea explozivilor de mare putere, atât în România cât şi în alte ţări din Europa.

Substanţele chimice, deosebit de periculoase, sunt ingrediente principale în fabricarea explozivilor, cum ar fi nitroglicerina şi dinamita. 

Articolul continua dupa recomandari

Mai multe persoane din Vâlcea vindeau ingrediente pentru fabricarea dinamitei, nitroglicerinei şi alţi explozivi

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de urmărire penală și criminalistică efectuează 5 percheziții domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, la locuințele mai multor persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați și trafic de produse sau substanțe toxice.

În urma cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada octombrie 2018 - iunie 2019, mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, au comercializat ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României dar și în alte țări din Europa, substanțe chimice periculoase cu proprietăți toxice, respectiv: Formaldehidă (formol), Cloroform, Amoniac, Acid clorhidric, Acid Fosforic, Acid formic, Metabisulfit de sodiu, Borax, Acid Citric, Colofoniu, Clorură de amoniu, etc., dar și alte substanțe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, Acid azotic (nitric) și Acid sulfuric.

Ingrediente pentru fabricarea dinamitei şi nitroglicerinei, la vânzare, în Vâlcea

Substanța chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanțe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanță clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei.

Echipele participante la operațiune beneficiază și de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.