Un submarin nuclear britanic s-a ciocnit miercuri cu un vas comercial în largul coastei Gibraltarului, unde nava militară făcea exerciţii, şi va face o escală neprevăzută în Gibraltar, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

'Submarinul a suferit daune externe, dar reactorul său nuclear nu a suferit absolut nici o avarie şi nici un membru al echipajului nu a fost rănit în incident', se afirmă într-un comunicat al ministerului. 'Suntem în contact cu echipajul de pe cargo şi informaţiile preliminare sunt că nu a suferit daune', a adăugat sursa citată.

Articolul continua dupa recomandari

Submersibilul HMS Ambush se pregătea să se scufunde şi efectua exerciţii de antrenament când s-a produs coliziunea, miercuri după-amiază. Submarinul urmează să ajungă în Gibraltar pentru verificări suplimentare, menţionează ministerul.

Spania cere de decenii revenirea Gibraltarului sub suveranitatea sa, teritoriu stâncos de 7 km2 situat în sudul extrem al Peninsulei Iberice, pe care l-a cedat britanicilor în 1713.

Spania a propus un regim de suveranitate partajată asupra Gibraltarului după ieşirea Regatului Unit din UE care ar permite locuitorilor insulei să beneficieze în continuare de avantajele apartenenţei la Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpres