Sfidează gravitaţia şi escaladează clădiri asemenea Omului Păianjen. Sunt mereu la înălţime şi atrag privirile tuturor. Sunt practicanţii de parkour, un sport urban spectaculos, cu adepţi în toată lumea. Cei mai cunoscuţi sunt câţiva francezi, care în aceste zile sunt în România, pentru un festival stradal. Au făcut senzaţie încă din prima zi. Câţiva trecători s-au speriat când i-au văzut pe un acoperiş în centrul Capitalei. Au chemat de urgenţă poliţia şi pompierii.

Mișcările de Parkour, un sport urban practicat în toată lumea, i-a speriat pe câţiva oameni aflaţi în centrul Capitalei. Au crezut că tinerii aflaţi la înălţime vor să se arunce în gol, aşa că au sunat la 112.

Articolul continua dupa recomandari

Mai multe echipaje de poliţie, două autoscări de pompieri şi un negociator au sosit în timp record la intervenţie. Acrobaţii francezi au fost uimiţi de desfăşurarea de forţe, provocată de o confuzie.

FRANKLIN ROULOT, managerul trupei La Fabrique Royale: Au venit pompierii, poliţiştii şi alte persoane să întrebe unde sunt sinucigaşii. Şi noi am răspuns: "Unde e problema?" Iar poliţiştii şi pompierii au început negocierea: "Staţi liniştiţi, nu e nicio problemă"! Le-am explicat că este doar un show!

În cele din urmă, străinii le-au prezentat poliţiştilor aprobările primite de la autorităţi pentru a-şi face antrenamentele pe acoperişurile clădirilor. Acrobatii sunt cei mai cunoscuţi în Europa, într-o disciplină care a prins de ceva ani şi la noi.

JOHAN TONNOIR, artist stradal: Ideea acestui sport este că nu există plase de siguranţă. Dacă vreau să fac o schemă, mă gândesc la ea dacă este posibilă şi o pot face în siguranţă.

Spectacolul la înălţime va putea fi urmărit de oricine, începând de mâine seară.

Francezii  isi vor incepe showul aici pe acoperisul bibliotecii centrale universitare din piata revolutiei, apoi vor avea si aparitii surpriza si pe cladirile din jur. Totul face parte dintr-un festival la care vor mai participa trupe de muzica, tot felul de acrobati la sol, fanfara, muzica scotiana si dansuri samba.

Francezii au descoperit şi partea neplăcută a antrenamentelor din Bucuresti. 

(Reporter): Puteţi face acrobaţii aici sus?

(Sportiv): Nu, este un pic cam periculos. Bucăţile de acoperiş sunt cam fragile, aşa că trebuie să avem mare grijă.

Trupa de acrobaţi stradali a ajuns cunoscută în toată lumea în urma unui videoclip în care tinerii reproduc atmosfera din Assasssin's Creed, un cunoscut joc pe calculator.