Un fermier din Abrud nu a mai putut să țină pasul cu problemele și a fost nevoit să ia o decizie radicală.

Cu inima grea și sufletul îndurerat, el a vândut tot ce a avut și va pleca la muncă în străinătate, nemulțumit de situația din agricultura românească. 

Articolul continua dupa recomandari

Nopți nedormite, piedici tot mai multe

După zeci de nopţi nedormite, cu numeroase piedici puse activităţii sale agricole, crescătorul de animale din judeţul Alba a decis să plece din ţară. 

“Când am plecat la drum în 2008 cu zootehnia, cu fondurile europene, cu subvenţiile, aveam o cotă de lapte, subvenţie pe cap de bovină, subvenţie pe teren. Apoi am accesat Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, a fost mai bine. Când or văzut – nu ştiu de unde o venit necazul cu pesta, au oprit târgurile. Am avut 7 vaci cu lapte, am avut porci, am avut păsări. Mă doare sufletul, dar am vândut tot şi plec în Germania la muncă"

Fermierul, supărat că samsarii pun prețul pe munca lui

Fermierul Ioan Bocșa spune că evenimentul care i-a pus capac a fost atunci când samsarii de animale au venit la poarta sa și i-au spus ei cât valorează munca lui.

"Ce m-a determinat să iau această hotărâre? În momentul în care am văzut samsarii că au venit la poarta mea, la uşa grajdului meu şi îmi fac ei preţul la munca mea, mă uitam spre soare: chiar aşa de rău să ne fie?”, a spus fermierul..

Fermierul și-a dat toată silința și a lucrat legal

“Mi s-a tăiat cota de lapte, subvenţiile mi s-au diminuat. Când ne-am dezvoltat şi aveam tot ce trebuia, apoi dintr-o dată am ajuns în colaps financiar, într-un circuit închis că dădeam laptele la porci”, a precizat cu tristețe fermierul.

El a decis să spună stop chinului, și să plece în Germania, unde căştigă un venit mulţuimitor şi nici nu mai are stresul zilnic din România.

În Germania câștigă 1.800 de euro pe lună

“În Germania voi câştiga 1.800 de euro pe lună, bani pe care nu-i fac cu vacile tot anul aici acasă. Dar nu pentru bani merg, ci pentru că efectiv nu mai pot să trăiesc aici, la noi în Apuseni. Nu e numai problema cu samsarii, dar ţăranul român are numai de suferit. Şi când am accesat fondurile europene mergeam de la Abrud la Alba Iulia să mi se spună că am nevoie de o adeverinţă, mă întorceam, luam adeverinţa, iar 80 de kilometri pe drum, apoi îmi cereau altceva. Stăteam noaptea pe marginea patului şi mă gândeam noaptea că nu se poate aşa ceva, nu e normal ce trăiesc şi cât muncesc, să nu am trai liniştit cu toată truda într-o ţară pe care, în ciuda tuturor necazurilor, o iubesc”, a mărturisit Ioan Bocşa, pentru Agrointel.ro.