Fuioare uriaşe care aduc cu tornadele au băgat panică în români. După ce vineri, un vârtej uriaş i-a îngrozit pe locuitorii din Ialomiţa, sâmbătă, imagini asemănătoare au fost filmate în alte două judeţe. Din fericire, au fost la marginea localităţilor şi nu au făcut victime, dar meteorologii emit de la o oră la alta avertizări de fenomene extreme.

Vârtejul, care le-a dat fiori oamenilor, a fost surprins pe un câmp, la marginea oraşului Focşani. Cerul s-a întunecat în mijlocul zilei şi părea că se uneşte cu pământul. Un alt fuior, asemănător, a fost filmat în Mărăcineni, judeţul Buzău. Cele două au fost filmate la o zi după ce o altă tornadă a lovit Ialomiţa.

Articolul continua dupa recomandari

Din fericire, niciuna nu a provocat pagube aşa cum s-a întâmplat acum aproape o lună, când un vârtej uriaş a distrus 20 de case şi a răsturnat un autocar.

Furtunile şi fenomele meteo extreme seamănă nenoriciri în toată ţara. În judeţul Vaslui, o ambulanţă plecată să salveze un bolnav, a rămas împotmolită în nămol. Mai avea 600 de metri până să ajungă la adresa din Albeşti. Echipajul medical a cerut ajutorul pompierilor.

Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui: Şenilata avea misiunea de a transporta pe doamna doctor la pacient şi camionul de a scoate ambulanţa din noroi.

S-a pierdut astfel timp vital care într-o altă situaţie putea face diferenţa între viaţă şi moarte.

Carmena Piseru, medic SMURD: Pacientul era decedat, familia ştia şi au venit înaintea noastră cu o Dacie. Noi ne-am luat echipamentul medical şi ne.am dus la casa acestuia.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: Doamna doctor spune că pacientul avea rigiditate instalată de cel puţin trei ore. Nu putem vorbi de un deces pentru că nu a ajuns ambulanţa.

În judeţul Brăila, un cioban a murit ucis de fulger în timp ce mulgea oile, iar un trăsnet a aprins un adăpost de animale, în Suceava.

Alte zone din ţară au fost devastate de inundaţii. În Iaşi maşinile păreau că plutesc pe apă, iar pietonii au circulat de pe un gard pe altul.

100.000 de oameni au rămas fără apă la robinet după ce malurile Someşului Mic s-au surpat şi au rupt conducta care alimentează oraşele Dej şi Gherla. Imediat, apa a dispărut de pe rafturile magazinelor.