CEO-ul român al Arca Space Corporation, Dumitru Popescu, care a ajuns în centrul atenţiei după ce a inventat şi dezvoltat mai multe dispozitive spaţiale, dar şi un vehicul electronic zburător, a fost arestat sub acuzaţii de fraudă şi deturnare de fonduri.

Potrivit postului local KVIA-TV din El Paso, Dumitru Popescu a fost arestat săptămâna trecută la Jonesboro, în Georgia, iar apoi a fost extrădat în New Mexico. El este CEO-ul Arca Space Corporation, o companie cu sediul în Las Cruces, care dezvoltă lansatoare spaţiale comerciale.

Articolul continua dupa recomandari

Popescu este vizat de cinci capete de acuzare de deturnare de fonduri, 13 capete de acuzare de fraudă şi un capăt de acuzare de fals.

Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual din comitatul Dona Ana, Popescu ar fi păcălit unul dintre investitori, Anova Technologies, cu sediul la Chicago, pentru a obţine aproximativ 20.000 de dolari.

Arca Space nu a răspuns imediat unui e-mail trimis de agenţie, precizează AP.

Potrivit anunţului publicat de Arca Space pe site-ul companiei, în perioada Mai 2017 - August 2018 ar fi trebuit să intre în producţie construcţia şi testarea unui propulsor revoluţionar.

Dumitru Popescu este un proiectant român de rachete spațiale. Împreună cu un grup de studenți, a înființat ARCA, și, la scurt timp au construit rachetele Demonstrator 2 și 2B, apoi și Orizont și Stabilo.

Popescu a reprezentat ARCA la evenimente majore ale X Prize Foundation (XPF), particâpând la competiții ca X Prize Teams Meeting (2004), X Prize Gala (2004) și X Prize Cup (2005, 2006). În 2004 Dumitru a fost director de proiect și de lansare pentru racheta Demonstrator 2B, care a fost lansată cu succes de pe Poligonul Forțelor Aeriene de la Capu Midia. Demonstrator 2B a devenit prima rachetă din lume cu motor monopropelant reutilizabil din materiale compozite.

În anul 2006, Dumitru Popescu a fost director de proiect pentru vehiculul suborbital pilotat Stabilo. El a coordonat zborurile Misiunilor 1 și 2, precum și testele la sol. Complexele lansate în cadrul Misiunilor 1 și 2 au ajuns pentru prima dată în stratosferă.

În 2007, a reprezentat ARCA în competiția Google Lunar X Prize, la San Francisco, SUA. În prezent, coordonează programul Haas-ELE, dar și departamentul de propulsie al ARCA.