Peste un milion de hectare de pădure şi vegetaţie sunt mistuite în fiecare an de incendii, în toată Europa. Şi peste 100 de oameni au pierit doar anul trecut în focul din Grecia. Forţa nimicitoare a flăcărilor a arătat că o singură naţiune nu mai poate lupta singură. 

Tocmai de aceea, pompieri din mai multe ţări europene s-au antrenat săptămâna trecută în Croaţia, într-un exerciţiu de amploare organizat şi coordonat de români. Am fost acolo cu ei şi i-am urmărit în acţiune vreme de 3 zile. Iată ce-a ieşit.

Articolul continua dupa recomandari

Când focul transformă pământul în iad, salvarea stă în mâinile eroilor care-şi riscă viaţa în misiuni la limita morţii. E o luptă pentru care trebuie să fii complet pregătit. 

50 de ore neîntrerupte, pompieri din Austria, Italia, Spania, Grecia, Bulgaria şi Franţa au fost în alertă maximă. S-au luptat cu incendiile masive care au cuprins insula croată Cres și care amenințau viețile a sute de oameni.

Deși a fost doar un exercițiu, pompierii au luat totul foarte în serios, mai ales că știu din proprie
experiență cât de necruțător este focul. Pentru greci, e încă vie și dureroasă amintirea
dezastrului de vara trecută, când flăcările au înghiţit oraşe întregi şi au ucis peste 100 de oameni. 

Miza a devenit şi mai mare când în joc au fost vieţile oamenilor. 

Organizat de o fundație din România și coordonat de români, exercițiul nu a atras însă și atenția
pompierilor de la noi. A fost însă de maximă importanță pentru Comisia Europeană, care l-a şi finanțat. 

După acest prim exercițiu organizat cu succes, s-a luat deja decizia ca asemenea antrenamente să se repete și anul viitor.