Circa un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat – o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci, relatează Reuters.

„Mitingul Democraţiei şi Martirilor”, organizat pe terenul Yenikapi, construit pe malul mării, în sudul peninsulei istorice a Istanbului, pune capăt la trei săptămâni de manifestaţii nocturne organizate de susţinătorii lui Erdogan.

Articolul continua dupa recomandari

Majoritatea celor strânşi la miting sunt susţinători ai lui Erdogan. Ei flutură drapele turce şi pancarte pe care scrie “Eşti un dar al lui Dumnezeu, Erdogan”, sau “Ordonă-ne să murim şi o vom face”.

Vezi 1 imagini în Galerie

„Suntem aici pentru a arăta că aceste steaguri nu vor coborî, apelul la rugăciune nu va fi redus la tăcere, iar ţara noastră nu va fi divizată”, a spus Haci Mehmet Haliloglu, în vârstă de 46 de ani, un angajat din administraţia locală care a venit din oraşul Ordu, de pe malul Mării Negre.

“Este ceva dincolo de politică, este vorba fie de libertatea noastră, fie de moarte”, a adăugat bărbatul cu un steag turc pe umeri şi o şapcă roşie pe cap.

„Triumful este al democraţiei, pieţele sunt ale oamenilor”, scria pe pliantele împărţite înainte de mitingul de duminică. Sloganul a fost imprimat şi pe drapele agăţate de poduri şi în clădirile din ţară.

Vezi 1 imagini în Galerie

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Circa 20.000 de persoane, printre care se numără peste 10.000 de soldaţi, au fost arestate de autorităţi după tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie, care a dus la lansarea unei campanii guvernamentale pentru eliminarea opozanţilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din rândul militarilor, poliţiştilor, academicienilor, profesorilor, magistraţilor, fucţionarilor publici şi jurnaliştilor.

Dintre cei arestaţi, circa 10.000 au fost puşi deja sub acuzare şi aşteaptă să fie aduşi în faţa instanţei.

Epurările în masă au fost criticate dur de Occident.

Sursa: News.ro