Un copil de patru ani e în comă după o vizită banală la dentist! Băieţelul a făcut stop cardiorespirator după o anestezie generală. Clinica nu are autorizaţie pentru astfel de intervenţii, dar părinţiii nu aveau de unde să ştie. Au vrut doar să-l scape de durere şi traume. A ajuns însă în stare critică la un spital din capitală, unde medicii se luptă să-l ţină în viaţă. Între timp, ancheta scoate la iveală o situaţie îngrijorătoare: cel puţin 400 de copii au fost sedaţi în acelaşi mod. Informaţii cu puternic impact emoţional.

Copilul a ajuns ieri după amiază la clinica privată de stomatologie din centrul Piteştiului pentru o intervenţie banală: o obturaţie de canal. Părinţii au vrut ca băieţelul de patru ani să nu se sperie în timpul tratamentului şi au cerut să fie complet sedat. Un doctor anestezist primar, colaborator al clinicii, este chiar cel care l-a sedat intravenos.

Articolul continua dupa recomandari

Anestezistul spune că a folosit un dispozitiv special pentru a calcula exact exact doza necesară în funcţie de greutatea pacientului. În cabinet mai erau medicul dentist şi o asistentă.

Adrian Dănescu, medicul anestezist - Lucrurile au decurs ca de obicei în mod normal până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenţiei, când am avut un episod de bradicardie severă, cu scăderea saturaţiei oxigenului care au dus la un stop cardiorespirator destul de imediat.

Copilul a intrat rapid în comă

Anestezistul a început imediat manevrele de resuscitare, în timp ce asistenta a sunat disperată la 112. Părinţii copilului susţin că medicul dentist s-a panicat şi s-a închis într-un alt cabinet. O ambulanţă SMURD l-a preluat pe copil şi l-a transportat de urgenţă la Spitalul de Pediatrie. Era deja în comă.

Adina Enescu, medic la Spitalul de Pediatrie Pitești - Având în vedere că era un pacient protezat respirator, intubat, este un pacient critic, considerat critic.

Din cauza stării extrem de grave, băieţelul a fost transferat la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, în timp ce la renumita clinică privată destinată copiilor au început anchetele. Primele verificări au scos la iveală ilegalităţi grave.

Copilul a fost anesteziat total, deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Argeş spun că respectivul cabinet nu avea autorizaţie penru o astfel de intervenţie.

Sorina Honțaru, director DSP Argeș - Această unitate are autorizaţie sanitară de funcţionare, dar în această autorizaţie sanitară de funcţionare nu aveau obiectul de activitate anestezie analgosedare. Deci ei nu trebuiau să facă anestezie generală!

Victor Costache, ministrul Sănătăţii - Vreau să vă spun că suntem revoltaţi să ştim că este o practică. Vom lucra împreună cu echipele noastre de control, împreună cu colegii din Colegiul Medicilor pentru a sancţiona imediat şi ferm orice altă practică de acest gen.

Părinții îi acuză pe medici că l-au supradozat

Părinţii copilului acuză anestezistul că i-ar fi administrat nu una, ci mai multe doze. Medicul specialist neagă acest lucru. Spune, în schimb, că băiatul trebuia sedat pentru că era necooperant. Şi recunoaşte că, la clinicile cu care colaborează, anestezia generală în cazul copiilor este o practică.

Adrian Dănescu, medicul anestezist - Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub această formă.

Dragoş Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Argeş - Este o procedură care se întâmplă destul de rar şi se face copiilor anxioşi, persoanelor cu diverse probleme de sănătate, unde este contraindicată anestezia locală.

Părinţii sunt acum la Bucureşti şi îşi supraveghează copilul. Deocamdată, nu se ştie ce a provocat stopul cardiorespirator. O alergie, o afecţiune mai veche sau o culpă medicală.

Băiatul este în stare critică, intubat și ventilat mecanic

Băieţelul este internat în secţia de Terapie Intensivă, este intubat şi ventilat mecanic, aşadar respiră cu ajutorul aparatelor, iar medicii spun că starea lui este extrem de gravă.

În cazul unei intervenţii simple, de care avea nevoie copilul de patru ani, protocolul legal care trebuia respectat este altul, spun medicii stomatologi.

Octavian Angelescu, medic stomatolog - Se fac anestezii locale, cu cantități mici de anestezic, o doză pe care i-o aplicăm copilului este cam o treime din doza aplicată unui adult pentru aceeaşi procedură, același protocol

Legal, o anestezie generală intravenoasă se face într-o unitate sanitară avizată, din care să nu lipsească o secţie de Terapie Intensivă. Ministrul Sănătăţii spune că va extinde controlul la cabinetele stomatologice din toată ţara.