Un copil de numai trei ani, lăsat nesupravegheat, a avut parte de o moarte stupidă, după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli, din judeţul Iaşi. Din nepăsare, superficialitate sau din neglijenţă, bazinul din incinta unităţii de învăţământ, plină de copii, era acoperit doar cu un capac ruginit şi găurit.

Nimeni nu i-a însoţit pe cei doi copii, atunci când s-au îndreptat spre fosa septică. Cel mare a ieşit la un moment dat, dar a crezut fratele lui a plecat la joacă. Când însă copilul nu a mai apărut, s-a dat alarma. Abia după câteva ore bune, băiatul a fost găsit de un angajat al şcolii. Era însă prea târziu ca să mai poată fi salvat.

Articolul continua dupa recomandari

Tragedia putea să se repete cu orice alt elev al școlii, fiindcă fosa septică nu este semnalizată în niciun fel. Are doar un capac ruginit și rupt, iar peste el este pusă o buturugă.

Copilul nu era înscris la grădiniță

Băieţelul de numai 3 ani îl însoţea pe fratele lui la grădiniţă de doar câteva săptămâni. Deşi nu era încă înscris, educatoarele îl primeau la activităţi să se mai joace cu ceilalţi copii.

Dacă l-a primit, am zis să se joace acolo cu copiii. Mai stăteam și eu un pic mai liberă până la 12, mai puteam să fac treabă pe acasă - mama copilului

Doar că la grădiniţă trebuia să fie supravegheat în permanenţă. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Ca de fiecare dată după un astfel de incident, autorităţile demarează o anchetă. Inspectoratul Şcolar recunoaşte că fosa era un pericol uriaş.

Colegii mei s-au deplasat imediat la faţa locului şi au constatat că fosa septică nu era asigurată corespunzător. Securitatea elevilor în perimetrul şcolii este răspunderea directorului. Probabil doamna director îşi va da demisia - Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iași

Fosa septică, săpată chiar de tatăl băiatului

Ca o ironie a sorţii, chiar tatăl copilului a săpat fosa septică a şcolii, acum câţiva ani.

Cu mâna mea am făcut-o. Are patru metri adâncime. Dacă se găsesc vinovaţi, aşa cum am înţeles, şi nu s-au luat măsuri, eu merg până în pânzele albe - tatăl copilului

Cazul este anchetat. Deocamdată a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.