Apele au acoperit, noaptea trecută, şi o comună întreagă din Prahova. Pentru localnicii din Bărcăneşti, e un coşmar care se repetă în fiecare an. Şi dacă unii s-au luptat o zi şi-o noapte cu şuvoaiele, ca să-şi salveze casele, alţii s-au resemnat. Au construit un pod spre cârciumă şi au privit de acolo cum pompierii le scot apa din curţi.

În mijlocul comunei inundate, o punte de salvare. O scândură de lemn montată pe câteva navete de bere asigură accesul către magazinul alimentar care serveşte şi pe post de bar. E singura măsură pe care au luat-o unii localnici. 

Articolul continua dupa recomandari

Alţii în schimb, au încercat să acţioneze din timp. Acest bărbat a sărit în cizmele de cauciuc de când a început potopul. 

Temerile s-au adeverit. A doua zi, aproape toată comuna era inundată. În case, apa a ajuns şi la un metru.

50 de pompieri cu 10 utilaje au intervenit în Bărcăneşti. Prea puţin şi prea târziu, se plâng localnicii.

Oamenii din Bărcăneşti spun că în fiecare an trec prin cel puţin două inundaţii. Canalizarea nu funcţionează, iar şanţurile de evacuare a apei sunt inutile. 

Aşa se întâmplă de fiecare dată. Şi doamna prefect să nu mai vină doar să se uite, că de fiecare dată vine şi pleacă. S-a uitat, a stat 10 minute şi a plecat, spun localnicii.

Nu înainte de a comanda un studiu hidrogeotehnic pentru a afla care este problema localităţii.  

Mădălina Lupea, prefectul de Prahova:
Pe zona respectivă şi nivelul pânzei freatice este foarte aproape de suprafaţă şi toate acestea, cumulate cu precipitaţiile deosebit de abundente din ultima perioadă, au determinat, într-adevăr, o suprafaţă mult mai mare decât de obicei afectată de aceste precipitaţii.

Dacă explicaţia a venit repede, soluţia se aplică mai greu. Pompierii au lucrat până târziu să limiteze proporţiile indundaţiei.

Sorin Satmar, comandant de detaşament ISU Prahova
Am reuşit ca anumite gospodării să le scoatem de sub ape, mai sunt altele care urmează a fi scoase de sub ape.

Pentru a le permite pompierilor să acţioneze, o bandă a Drumului Naţional 1 a fost închisă.