Casa Regală a anunţat, în martie 2016, că Regele Mihai a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

De atunci, Regele Mihai s-a aflat în permanenţă sub observaţia medicilor, el urmând un tratament de lungă durată şi fiind internat de mai multe ori în clinica de la Lausanne.

Articolul continua dupa recomandari

Ce este carcinonul epidermoid

Potrivit medicilor, carcinonul epidermoid este o formă de cancer a unor celule epiteliale, găsite atât în piele cât şi în structura unor organe interne. Poate fi localizat la nivelul esofagului, al plămânilor, al gurii sau buzelor. Este o formă de cancer ce afectează cu precădere persoanele în vârstă, mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei.

În ceea ce priveşte leucemia cronică, aceasta poate fi de două tipuri: leucemia mieloidă cronică sau leucemia limfocitară. Casa regală nu a menţionat despre ce fel de leucemie este vorba, însă, cel mai probabil, ar fi vorba despre leucemia limfocitară.

Ce este leucemia mieloidă cronică

Leucemia mieloidă cronică (LMC) poate debuta la persoane între 50-60 de ani, însă aceasta nu este asociată cu tumori cum ar fi carcinomul epidermoid, dar acestea nici nu pot fi excluse.

Potrivit medicului conf.dr. Horia Bumbea, de la Spitalul Universitar din București, incidența leucemiei limfocitare cronice (LLC) crește exponențial după vârsta de 80 ani. În 50% din cazuri, LLC nu se tratează, ci doar se ține sub observație. Doar jumătate dintre cazuri necesită tratament, care poate ține sub control evoluția bolii, ani de zile. La pacienții cu LLC se observă o incidență crescută a carcinoamelor, în special digestive.  Aceste forme de cancer apar din cauza unui răspuns imunitar mai slab al organismului, după debutul leucemiei. Tumorile din LLC apar, frecvent, pe tubul digestiv, la colon și stomac.