La două săptămâni de la cutremurul din Albania care a luat 51 de vieţi, salvatorii români au vorbit, pentru prima oară, despre misiunea care le-a schimbat viaţa. Au văzut durere, dar şi recunoştinţă. Şi spun că nu ar fi putut face nimic fără câinii special antrenaţi pentru salvarea de vieţi. Billy şi Challapa sunt doar doi dintre ei. Echipa Observator i-a reîntâlnit şi le-a descoperit povestea, într-un reportaj inedit.

Vlad Popescu şi Romică Chinţoi sunt doi dintre românii care au fost în Albania după cutremurul de 6,4 grade pe scara Richter. I-au avut alături pe cei mai fideli parteneri: Billy şi Challapa. Câinii au peste 1.000 de ore de antrenamente pentru a interveni la dezastre, însă misiunea din Albania a fost prima reală de acest gen. Acolo, au căutat victime îngropate sub moloz şi ciment.

Articolul continua dupa recomandari

Au fost zeci de ore de muncă. Cutremurul a avut mai multe replici. Toate însă au însemnat pentru salvatori o lecţie importantă.

VLAD POPESCU, voluntar Clubul Câinilor Utilitari: Trauma pe care am văzut-o la oamenii de acolo, durerea, recunoştinţa tot ce s-a întâmplat este o lecţie din toate punctele de vedere.

ROMICĂ CHINȚOI, voluntar Clubul Câinilor Utilitari: Era într-o căutare ne făceam treaba la umbra unui bloc destul de şubred şi l-am auzit pe colegul băi băi e replică ieşiţi repede afară. Nu vrei să devii din salvator victimă, am evacuat zona.

Cu ajutorul câinilor, salvatorii români au scos de sub dărâmături mai multe victime. Au fost premiaţi atât de autorităţile din Albania cât şi de cele de la noi, însă recunoştinţa oamenilor de acolo i-a emoţionat cel mai tare.

ROMICĂ CHINȚOI, voluntar Clubul Câinilor Utilitari: Noi am primit-o foarte umil, recunoştinţa oamenilor. Am avut colegi care au mers să cumpere cafele şi s-au întors cu 20 de cafele şi ziceau că nu au vrut să ne ia bani.

Acum, acasă, continuă să pună în practică ce au învăţat din experienţa de acolo. Şi transformă şi alţi câini în eroi. Aşa cum este Challapa. Vlad a salvat-o în urmă cu cinci ani din ruinele fostului bazin polo din Giulești.

VLAD POPESCU, voluntar Clubul Câinilor Utilitari: Și-a început viaţa modest ca orice maidanez şi care cu multă răbdare şi dragoste şi înţelegere din partea ei şi din partea noastră a ajuns un câine de căutare –salvare.

Clubul Câinilor Utilitari, din care fac parte Billy şi Challapa, este o organizaţie non-profit care formează echipe de căutare-salvare. Până acum, 10 câini au primit atestare de la Centrul Chinologic de la Sibiu.