Sri-lankezii din Ditrău sunt victime colaterale într-un conflict mai vechi dintre angajaţii brutăriei şi patroni! E concluzia la care a ajuns Avocatul Poporului după ce a anchetat scandalul din Harghita. Lucrurile par să se fi calmat în ultimele zile. Cei doi muncitori străini lucrează în continuare la brutărie.

Cazul singalezilor din Ditrău a făcut înconjurul României. Inclusiv presa internaţională a scris despre cei doi brutari împotriva cărora s-au răsculat sute de localnici. Ajunşi în România în căutarea unui trai mai bun, singalezii s-au angajat la fabrica de pâine din Harghita unde, se pare, exista un conflict mai vechi între patroni şi foşti angajaţi. Mai mult, de la aceştia ar fi pornit tot scandalul, spune Avocatul Poporului.

Articolul continua dupa recomandari

Renate Weber, Avocatul Poporului: De la ei au pornit cumva pe reţelele de socializare mesaje xenofobe, intolerante, iar comunitatea a intrat cumva în jocul acesta și pe fondul unor neîntelegeri privind statutul lor. Ei au crezut că sunt refugiaţi, nu au ştiut că sunt muncitori cu acte legale care au venit să lucreze în România.

Taran Anderi Alexandru, angajat: Până acum, nu a ieşit nimeni să spună că au fost sclavi sau că au fost prost plătiţi. Numai după ce au venit colegii.

Tensiunile au mai dispărut. Singalezii vin în continuare la muncă şi au o relaţie bună cu colegii. S-au mutat în casă nouă, unde au tot ce le trebuie. Iar din banii pe care îi câştigă la brutărie, îşi ajută şi familiie din Sri Lanka.

Prasanna Piumal, brutar: Acum este bine, chiar dacă înainte au fost probleme. Suntem bine şi cu ungurii şi cu românii. Putem să mergem pe stradă, la supermarket, nu e nicio problemă. Casa noastră e frumoasă. Avem bucătărie, un paturi unde să dormim. Avem două camere.

Scandalul din jurul celor doi a ajuns până în Sri Lanka. Cei doi brutari au explicat familiilor ce s-a întâmplat, de fapt, la Ditrău.

Mahinda Amarasingha, brutar: Acum suntem în siguranţă. Ungurii ne-au cerut scuze. Acum este bine, la muncă suntem bine. Avem o zi liberă şi muncim câte 8 ore pe zi. E foarte bine.

Dana Morar, angajat: Nu îmi place ce se întâmplă. Şi noi mergem în altă ţară, în străinătate, şi ne-ar părea rău să fim trataţi aşa.

Povestea singalezilor se termină în anchete făcute de poliţie pentru incitare la ură şi discriminare, de Consilul Naţional pentru Combaterea Discriminării dar şi cu un proiect al Avocatului Poporului privind discursul instigator la ură, mai ales pe Internet.