În ziua de Bobotează, sute de mii de credincioşi din toată ţara au îndurat gerul în numele credinţei. În aer liber, s-au îmbulzit pentru o sticlă cu agheasmă iar unii chiar au dus lupte cu jandarmii. La Constanţa şi la Galaţi, cei mai curajoşi au înotat în ape aproape îngheţate, pentru a recupera crucile aruncate de preoţi, aşa cum cere tradiţia. La Iaşi, în schimb, oamenii şi-au botezat maşinile şi au întins mese bogate chiar în porbagaj.

Mii de oameni au îndurat gerul şi la slujba ţinută la Iaşi.

Articolul continua dupa recomandari

În mulțimea de credincioși, o doamnă purta ”mănuși” din bănuți de aur.

(Reporter): De ce întindeați mâinile, să stropească și aurul?

(Credincioasă): Da, să mai vie! Am o căldare acasă. Unde este, se adună!”

Ospăț cu purceluș la proțap de Bobotează

După sfinţirea Agheasmei Mari, crucea din crengi de brad, creată special pentru această zi, a dispărut în 3 minute.

Romii din Moldova au continuat sărbătoarea cu o tradiţie proprie.

”Țiganii isi boteaza masina cu apa sfintita asa este traditia la noi, asa se face”, spune un credincios.

După ce au stat ore bune în frig pentru a primi Agheasma Mare, mai mulți credincioși au stropit cu apă sfințită toate bunătățile aduse de acasă, inclusiv un purceluș la proțap. Apoi au luat masa direct din portbagaj.

Pe o ninsoare puternică şi un vânt tăios, 11 bărbaţi au sărit în apele reci ale Dunării, pentru a prinde crucea aruncată de Arhiepiscopul Casian Crăciun. Curajoşii au fost testaţi de medici înainte de a plonja în fluviu. 6 dintre ei au primit interzis, din cauza unor riscuri medicale. Câştigător a fost un tânăr de 24 de ani, din Iaşi.

Peste 10 mii de oameni au asistat la slujba de Bobotează, ţinută pe faleza Dunării. La final, jandarmii abia le-au ţinut piept credincioşilor gata să se calce în picioare pentru o sticlă cu apă sfinţită.

Îmbulzeală la Constanța

Haos şi mai mare a fost în Constanţa, unde, în faţa celor două sute de mii de sticle cu aghiazmă, mulţi credincioşi au uitat de cele sfinte.

Oamenii au putut lua apă sfinţită şi din mai multe butoaie uriaşe, transportate în care trase de cai şi boi. Slujba a fost ţinută, ca în fiecare an, pe faleza Cazinoului.

Arhiepiscopul Tomisului a mers în larg cu barca scanfandrilor militari, pentru a arunca trei cruci în mare. 9 bărbaţi au sărit în apa de numai 4 grade Celsius.

”Am sărit pentru băiatul meu!”, spune câștigătorul.

Slujbă fără incidente la Patriarhie

Mult mai liniştită a fost slujba de la Patriarhie, oficiată de Preafericitul Daniel. 12 mii de litri de aghiazmă au fost pregătiţi pentru credincioşi.

Boboteaza şi Ziua Sfântului Ioan, care se celebrează pe 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.