2 copii din Timiș se află internați la Terapie Intensivă, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare sau bureţi de provenienţă dubioasă.

În momentul de față, doi copii, unul de doar 11 luni, iar un altul de 12 ani, se află internați în unitatea sanitară ca urmare a consumului de bureți.

Articolul continua dupa recomandari

”Chiar și bureții pot fi periculoși. Copiii se află la Terapie Intensivă, deoarece toxina din bureți dă somnolență, tulburări digestive și deshidratare”, a precizat medicul Mihai Gafencu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara.

Potrivit directorului medical al Serviciului Județean de Ambulanță Timiș, Carmen Dehelean, cinci persoane din Herneacova și Recaș – printre care și cei doi copii – au fost transportate la Timișoara, după ce s-au intoxicat cu bureți.

”Pacienții adulți au refuzat internarea. Este pentru a doua oară în această lună când avem de-a face cu această problemă. La începutul acestei luni, am avut un pacient de la Orăștie care, din păcate, a decedat, la patru zile după ce a mâncat ciuperci.

Omul a făcut insuficiență hepatică și renală și nu a mai putut fi salvat”, a declarat Ovidiu Bedreag, medic-șef al Clinicii ATI de la Spitalul Județean Timișoara.

În cazul în care aţi consumat ciuperci şi vă simţiţi rău după jumătate de oră de la ingestare, este foarte importantă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat spital.

Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă (de la 15 minute până la trei ore) sau incubaţie lungă (primele simptome apărând după un interval de cinci sau chiar 20 de ore după ce au fost consumate).

În cazul ciupercilor cu incubaţie scurtă, simptomele sunt: transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături şi halucinaţii.

Intoxicaţia cu ciuperci cu incubaţie lungă este cea mai periculoasă, deoarece poate duce la deces.

Semnele intoxicaţiei apar după ce toxinele s-au instalat deja şi au atacat organismul. Bolnavul prezintă greţuri puternice, durere de cap, vărsături, iritaţii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat mărit, icter (îngălbenirea pielii ce semnifică afectarea ficatului care devine incapabil să neutralizeze şi să elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor şi, în final, comă.