Actualizare ora 14:48 - Cei doi piloţi care s-au catapultat din avionul prăbuşit în zona localităţii Nicolae Bălcescu din Bacău au fost recuperaţi din lacul Galbeni.

Militarii sunt conştienţi şi fără leziuni grave. 

Articolul continua dupa recomandari

Unul a fost luat deja cu un elicopter în urma cu cateva minute. Urmeaza al doilea. Cei doi vor fi transportaţi la Spitalul Militar din Bucureşti.

Primele imagini cu avionul IAR-99 Şoim care s-a prăbuşit în Bacău (Video)

Ştirea iniţială:

Un avion militar IAR 99 Şoim, de mici dimensiuni, s-a prăbuşit în urmă cu puţin timp în localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Aparatul a căzut la Baza 95, la capătul pistei.

Din primele informaţii, se pare că piloţii aparatului s-au catapultat. Intervin de urgenţă pompierii.

Spre locul accidentului au plecat două autospeciale cu apă şi spumă, descarcerarea, SMURD, şi două ambulanţe Terapie Intensivă. 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că aparatul efectua un zbor de antrenament.

"S-a întâmplat la Baza 95, de la Bacău. Aparatul a căzut acum 10 minute", a precizat ministrul. 

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea.

Pilotul Florin Rotaru a murit în explozia produsă după prăbuşirea aparatului.

Incidente cu avioane IAR 99 Şoim în România

20 iunie 2014 - O aeronavă IAR 99 Şoim aterizează forţat pe aerodromul militar Boboc din Buzău, în cursul unui zbor de antrenament. Cei doi piloţi au scăpat cu viaţă şi au fost internaţi. 

23 august 2012 - O aeronavă IAR 99 Şoim se prăbuşeşte la 2 kilometri de Aeroportul Craiova în timpul unui zbor de încercare. Un pilot a reuşit să se catapulteze, fiind grav rănit, iar al doilea a decedat în accident.

30 martie 1995 - Un avion militar de tip IAR-99, aparţinând unităţii de la Ianca, s-a prăbuşit la numai patru minute de la decolare, din cauza unei scurgeri accidentale de combustibil. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze. Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene şi uzina producătoare au decis oprirea temporară a zborului cu cele opt avioane IAR-99.

22 februarie 1993 - Unui avion de anternament IAR-99 i se defectează aparatura de bord la scurt timp după decolare. Reuşeşte să aterizeze pe aeroportul Otopeni după câteva încercări. Nu s-au înregistrat victime.

Articol în curs de actualizare