Un număr de 14 judeţe din zonele Moldovei, Transilvaniei şi Munteniei se află sub avertizare cod galben de ninsori abundente şi viscol, în timp ce la nivel naţional rămâne în vigoare informarea de precipitaţii şi vânt până joi după-amiază, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, pentru intervalul 14 februarie, ora 11:00 - 15 februarie, ora 11:00, avertizarea Cod galben vizează ninsori şi viscol în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Harghita, Covasna, Braşov, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. 

Articolul continua dupa recomandari

În intervalul menţionat, se vor semnala ninsori temporar însemnate cantitativ (în general 20 - 25 l/mp) cu depunere de strat de zăpadă consistent în estul Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în nordul Munteniei.

ANM a emis o avertizare meteo tip cod galben pentru 14 judete din tara

Avertizarea meteo de viscol şi ninsori, valabilă până mâine dimineaţă

Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45 - 50 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 de metri, în special în Carpaţii de Curbură, cu rafale de peste 70 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită şi vizibilitate redusă.

În acelaşi timp, o altă avertizare meteo ANM, valabilă până pe 15 februarie, ora 15:00, vizează precipitaţii care se vor extinde dinspre sud-vest şi vor cuprinde toată ţara.

În sudul şi în estul teritoriului se vor cumula local 15 - 20 l/mp şi pe spaţii restrânse, în special la deal şi la munte, peste 25 - 30 l/mp.

Avertizare meteo de la ANM. Iarna se intoarce in 14 judete din tara

Avertizare meteo ANM. Iarna se întoarce în forţă în 14 judeţe din ţară

În Dobrogea va ploua, în Câmpia Română vor predomina ploile, în Câmpia de Vest se vor semnala precipitaţii mixte, iar în restul ţării vor fi mai ales ninsori.

În intervalul de referinţă se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele montane şi submontane, iar în a doua parte a intervalului şi în Moldova.

Începând din seara zilei de miercuri, 14 februarie, precipitaţiile vor fi în restrângere către est-nord-est, iar vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor.

Vor fi perioade de timp cu rafale de 45 - 55 km/h în sud, în centru şi în est, iar la munte peste 70 - 80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută.

În plus, vor fi condiţii pentru depuneri de polei sau gheţuş.