O bancă din Braşov a fost aruncată în aer, la primele ore ale dimineţii. A fost metoda prin care trei indivizi au încercat să dezmembreze bancomatul. Au folosit o bombă improvizată şi, în mai puţin de un minut, au golit dispozitivul. Explozia a îngrozit un cartier întreg. Localnicii spun că au văzut la ferestre cum cei trei oameni mascaţi fugeau.

Poliţiştii nu i-au găsit încă pe hoţi, dar spun că au un cerc de suspecţi. În plus, unele camere de supraveghere din zonă i-au surprins.

Articolul continua dupa recomandari

Cum a fost comis jaful

O explozie asurzitoare cutremură cartierul Valea Cetăţii din Braşov. Este ora trei şi jumătate dimineaţa, iar locatarii se trezesc panicaţi.

”Când a făcut poc, când au început toate alarmele astea, m-am speriat că am crezut că e cutremur, dar cutremur cu o bubuitură atât de mare nu se putea”, spune un locatar.

De la ferestre, oamenii văd că bancomatul aflat la parterul unui bloc este făcut ţăndări. Trei indivizi adună toţi cei 160.000 de lei din aparat şi se fac nevăzuţi. Întreaga operaţiune a durat 20 de minute, însă surse din anchetă spun că banii au fost strânşi în mai puţin de un minut.

Mai întâi, hoţii care purtau cagule pe faţă au pulverizat un strat de vopsea peste camerele de supraveghere ale băncii. Apoi au montat un dispozitiv exploziv şi au aruncat astfel în aer aparatul. Deflagraţia nu a distrus doar bancomatul, ci şi o bună parte din sediul băncii.

Dan Antonescu, specialist criminolog: Spărgătorii au ales un mod rudimentar de a acţiona.O astfel de bubuitură atrage atenţia multor oameni din zonă, mai ales că acest bancomat era la parterul unui bloc. Toată lumea sare la geam să vadă ce s-a întâmplat.

Hoții au fost filmați și văzuți de martori

Deşi au acoperit camerele de supraveghere de la bancomat, celalalte din zonă i-au filmat. În plus, şi locatarii i-au văzut pe cei trei hoţi cum fug printre blocuri.

”Au ocolit blocul ăsta şi s-au dus pe străduţa aia de la baza blocului turn”, explică un martor.

”Era cu o geacă de fâş, aşa, trei sferturi, cum aveţi dumneavoastră, cu cagulă albă şi fâşul tot alb. Şi cel din spate. Toţi mergeau cocoşaţi, cu cagulele în cap”, povestește un alt locatar.

”Ăla din spate avea o plasă, o plasă, o pungă, nu ştiu ce Dumnezeu avea, aşa, făcută ghemotoc, ca o franzelă”, descrie un alt martor.

Polițiștii au un cerc de suspecți

Ore în şir, agenţii au adunat probe de la faţa locului şi au stat de vorbă cu martorii. În acelaşi timp, câinii poliţişti au încercat să dea de urma celor trei hoţi.

Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Braşov: În acest moment avem un cerc de suspecţi asupra cărora urmează să ne pronunţăm cu privire la măsurile pe care le vom lua.

Jaf similar cu spargerea din Giurgiu

Modul de operare folosit de spărgători este unul des întâlnit, în ultimii ani, în Italia sau Spania.

Dan Antonescu, specialist criminolog: Este foarte probabil ca aceşti autori să fie dintre cei care nu mai au loc de comis fapte în străinătate şi au revenit acasă folosind metodele pe care le-au folosit acolo. Mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când au nevoie acută de bani.

O spargere aproape identică a avut loc, luna trecută, în oraşul Bolintin Vale, din judeţul Giurgiu. Tot trei indivizi au acoperit şi atunci cu vopsea camerele de supraveghere ale unei bănci, apoi au aruncat bancomatul în aer. Aparatul nu a fost distrus, aşa că hoţii nu au putut fura banii. Dar sunt încă neidentificați.