Proprietarii de maşini din ţara noastră riscă amenzi uriaşe dacă alarma antifurt montată pe autoturisme nu respectă reguli stabilite de legislație, legate de nivelul sonor și durata sunetului emis.

Posesorii de autoturisme nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt conforme cu legislaţia în vigoare.

Articolul continua dupa recomandari

În caz contrar, riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut, iar intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

Amenzi pentru alarme auto antifurt prea zgomotoase

Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației stabileşte că valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini.

Potrivit avocatnet.ro, cei care nu respectă regulile impuse de lege pot primi amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.