Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au luat la bani mărunţi comercianţii de legume şi fructe şi au găsit o mulţime de probleme. Tone de produse au fost retrase de la comercializare şi s-a lăsat şi cu amenzi usturătoare.

Mai exact, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au verificat lanțurile de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozitele, dar şi pieţele en-gros din toată ţara. Adică, locurile unde se vând legume şi fructe proaspete - cel puţin teoretic.

Articolul continua dupa recomandari

În total, 678 de comercianţi au fost verificaţi. Sigur, numărul lor poate că nu spune prea multe, dar când aflăm că aproape 80% dintre ei nu respectau de fapt prevederile legale, abia atunci începem să ne alarmăm. Iar asta nu e tot! Din cele aproape 500 de tone de marfă verificate, 60 de tone nu erau conform normelor. Erau alterate, n-aveau pe etichetă trecută ţara de provenienţă sau cântăreau mai puţin decât cantitatea trecută pe etichetă.

10 tone de fructe și legume, oprite de la comercializare

De altfel, acesta sunt şi motivele pentru care autorităţile au decis să oprească definitiv de la comercializare aproape 10 tone de fructe şi legume. Vorbim de o valoare de 60 de mii de lei. Acestea, spun inspectorii, nu ar fi trebuit niciodată să ajungă pe rafturi, şi cu atât mai puţin pe mesele noastre.

În timpul controalelor, au mai fost oprite de la vânzare, până remedierea neregulilor, alte 135 tone fructe şi legume în valoare de peste 200 de mii de lei. Şi, evident, s-a lăsat şi cu peste 600 de sancţiuni. Mai exact, 260 de comercianţi au primit avertismente, iar alţi 348 au fost amendaţi cu peste 1,7 milioane de lei.