Imagini cumplite din şcoala românească arată cum unii profesori îşi pierd autoritatea, dar şi reacţia în faţa unor atacuri brutale. Un elev de clasa a cincea a ajuns în spital după ce a fost bătut de un coleg, de faţă cu o profesoară. Femeia asistă la bătaie fără să intervină şi nu îl ajută pe copilul lovit nici când acesta se prăbuşeşte. Pentru că şcoala a refuzat să pună la dispoziţia tatălui imaginile de pe camerele de supraveghere, părintele a folosit în instanţă noua lege care defineşte bullyingul, adică agresiunile asupra copiilor.

Cu profesoara de faţă, un elev de clasa a cincea atacă un coleg aşezat în bancă. Băiatul lovit ripostează. În timp ce elevii încearcă să-i separe pe cei doi, profesoara de istorie asistă de departe la bătaie şi nu intervine nici când băiatul care a fost atacat se prăbuşeşte între bănci.

Articolul continua dupa recomandari

"Cred că s-a speriat şi dânsa. Eu aşa zic. Chiar băiatul meu avea o părere foarte bună despre ea", spune tatăl copilului.

Inexplicabil, profesoara îl ignoră minute în şir pe băiatul căzut şi preferă să-i facă morală atacatorului. Bătăuşul se repede iar asupra colegului şi, din nou, este oprit de alţi elevi, nu de profesoară.

Georgeta Pătraşcu, profesoara de istorie: Era agitaţie din cauză că a fost lovit. Agitaţie din cauză că a fost lovit unul dintre copii cu pumnul în nas de celălalt copil.

S-a întâmplat pe 5 decembrie, într-o şcoală publică din Bucureşti. Copilul lovit a suferit o ruptură de piramidă nazală, în urma bătăii. 

”După incident nu m-a anunţat nimeni. Niciun profesor, nimic, absolut nimeni de la şcoală. M-a sunat tot el cu dopurile în nas, că i s-a spart nasul şi să vin să-l iau”, mai spune tatăl elevului agresat.

Copilul a fost dus la cabinetul şcolar, apoi s-a întors la ore, unde profesoara de istorie chiar l-a scos la lecţie. 

Georgeta Pătraşcu, profesoara de istorie: S-a simţit bine la oră, nu mi-a spus nimic că l-ar durea ceva. Nici doamna doctor nu a spus că ar fi un caz extraordinar, ceva.

Elevul a fost operat şi a stat internat patru zile. Şcoala n-a raportat incidentul,  medicii au fost cei care au sesizat poliţia. Tatăl copilului a fost nevoit să apeleze la un avocat pentru a obţine obţine imaginile care demonstrează că fiul său a fost lovit.

Adrian Cuculis, avocat: Putem să vorbim despre primul caz de bullying constatat de data aceasta de către instanţă. S-a constatat pe înregistrare că, într-adevăr, un minor a agresat un alt minor în vârstă de 11 ani.

Bullyingul a fost definit prin lege în noiembrie 2019 drept "Acţiunea sau seria de acţiuni fizice sau verbale ostile, umilitoare, îndreptate împotriva unei persoane, ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ". Astfel, profesorii au obligaţia să se asigure că astfel de fapte nu se întâmplă în şcoli.

”Dacă nu fac nimic cei din interiorul şcolilor, aşa se va întâmpla mereu”, spune tatăl elevului bătut. 

Inspectoratul Şcolar a aflat despre agresiune tot de la tătăl copilului lovit. Băiatul care a pornit conflictul a primit nota şase la purtare. Lipsa de reacţie a profesoarei n-a fost însă pusă în discuţie.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti: Nu a intervenit direct... Pentru că consider că dumneaei nu a surprins momentul incidentului dintre cei doi.

Nu la fel vede situaţia Ministrul Educaţiei.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Un copil urlă, probabil, de durere, iar doamna profesoară nu are nicio reacţie.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a primit sarcina de a face o nouă anchetă în şcoală. 

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Dacă cineva a greşit, va primi şi sancţiunea prevăzută de lege pe care o merită.

Profesorii spun că bătaia din timpul orei de istorie a pornit pe fondul unui conflict mai vechi. Ambii elevi sunt acum consiliaţi psihilogic. Specialiştii spun că dacă profesorii şi-ar fi dat interesul, conflictul n-ar fi ajuns atât de departe.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Sunt profesori care se desensibilizează la astfel de comportamente, sunt profesori care întorc în schimb privirea şi pur şi simplu nu consideră că face parte din fişa postului.

Părinţii copilului lovit cer în instanţă despăgubiri atât din partea familiei băiatului acuzat, cât şi din partea şcolii, care n-ar fi ofertit un mediu sigur pentru fiul lor.

Acest material a fost realizat cu informațiile și imaginile transmise de reporterii Observator Mădălina Iacob și Corina Matlinschi.