Este stare de alertă în toată ţara din cauza gripei. În nouă şcoli din Bucureşti, cursurile au fost suspendate în clasele unde virusul a fost confirmat. Şi este doar începutul. Gripa se răspândeşte rapid, vaccinul lipseşte din farmacii, dar şi din majoritatea cabinetelor medicilor de familie. În plin sezon de gripă, ministrul Sănătăţii spune că va căuta noi doze în alte ţări. 

Mariana Moldoveanu, învăţătoare: În această clasă lipsesc trei elevi, sunt răciţi într-o fază de început câţiva dintre ei, dar iau medicamente, vitamina C, dropsuri de supt, ceaiuri fierbinţi

Articolul continua dupa recomandari

Copiii au început să se îmbolnăvească rând pe rând, după ce au venit din vacanţă. Starea de panică s-a instalat rapid printre părinţi. Îşi transmit mesaje alarmante: "Ar fi bine să îi testaţi pe copiii care au avut febră săptămâna asta!". 

Tatăl unui elev spune că: "S-au mobilizat şi cei care sunt bolnavi s-au dus să facă testele. Unii au ieşit pozitiv, cei mai mulţi negativ". 

Smaranda Partenie, director de şcoală: Părinţii au informat cadrele didactice încă din weekend, altele au fost descoperite la triaj. În total, şcoala noastră are 1.700 copii şi sunt 10 cazuri confirmate dintre care 9 de tip A şi unul de tip B

În clasele unde virusul s-a răspândit rapid, Direcţia de Sănătate Publică a decis să suspende cursurile săptămâna aceasta.

Regulamentul spune foarte clar că orele pot fi suspendate doar în momentul în care se înregistrează trei cazuri de gripă într-o singură clasă. Momentan, în Bucureşti, au fost luate aceste măsuri pentru nouă clase de şcoală sau de grădiniţă, iar o grădiniţă a fost închisă integral.

Liliana Bistriceanu, administrator grădiniţă: Sunt destul de mulţi copii care s-au îmbolnăvit. Au fost raportaţi în fiecare zi. A venit firma cu dezinfecţie, dezinsecţie, s-a sterilizat totul: măsuţe, echipament didactic, s-a făcut curăţenie generală

Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc şi violent, cu febră mare, tuse, dureri de gât şi secreţii nazale, iar în cazul copiilor pot apărea greaţă şi vărsături. Perioada de incubaţie poate dura chiar şi patru zile. 

Virusul poate fi transmis cu 2-3 zile înainte de debutul simptomelor şi încă o săptămână după, prin tuse, strănut sau atingerea suprafeţelor contaminate. Pacientul trebuie izolat.  

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Sezonul de gripă este departe de a se fi încheiat. Aşa că ar trebui să ne aşteptăm şi la luna februarie poate chiar martie, e destul de imprevizibilă evoluţia în aşa fel încât singura şansă este să ne vaccinăm în continuare 

În cabinetele medicilor de familie mai sunt doar 70.000 de doze de vaccin. Deşi la nivel naţional, au fost cerute 2,1 milioane de doze, Ministerul Sănătăţii a cumpărat doar 1,5 milioane. 

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Nu se mai pot produce acum, dar se pot importa din ţări care au avut stocuri mai mari de vaccin

Serul nu se mai găseşte de la începutul lunii decembrie nici în farmacii. Există doar varianta care se administrează copiilor, pe cale nazală. 

Andreea Chirtoacă, farmacist: Vaccinul cu administrare intranazală conţine virus viu atenuat, pe când cel cu administrare subcutanată conţine virus inactivat. Cel cu virus viu atenuat, cel nazal, poate transmite gripă persoanelor imunodeprimante

În lipsa vaccinului, cea mai bună metodă de prevenție rămâne spălatul pe mâini. Problema este că în multe şcoli nu există nici măcar săpun: "Este un cadru medical care-i verifică, dar atâta timp cât au aviz de la medic, mai sunt copii care îi scapă printre degete. Nu mergem cu vaccinul, cu suplimente din farmacii, mai mult pe natural: propolis, vitamina C, alimentaţie şi foarte multă plimbare la aer".

De la începutul sezonului, doi români au fost ucişi de gripă şi 165 s-au îmbolnăvit.