Caiete, stilouri, cărţi de colorat şi ce mai scrie pe listă. Este weekendul cumpărăturilor pentru părinţii cu copii care merg la şcoală. Magazinele au fost pline cu oameni veniţi să umple ghiozdanele cu tot ce le-au sugerat profesorii. La clasa pregătitoare au scăpat mai ieftin, în jur de 150 de lei. Pentru cei mai mari însă, părinţii au lăsat în magazine de două ori mai mult.

Iar lista poate continua. Indiferent de vârsta copilului, părinţii trebuie decontează lipsurile din sistemul de invăţământ. Care conform legii e gratuit, în realitate.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă în urmă cu o săptămână, părinţii au scos bani din buzunar pentru hainele de început de ani, acum urmează runda a doua. Aceştia au revenit în supermarketuri cu lista pentru rechizite, iar dacă în cazul unui copil care începe clasa pregătitoare, bugetul nu depăşete 150, 200 de lei, pentru cei din ciclul gimnazial poate depăşi 350 de lei.

Pe lista şcolarilor, regăsim şi dosare cu şină, o mapă, dar şi un penar complet. La clasa a 5-a, însă, caietele se înmulţumesc şi le adăugăm şi pe cele pentru biologie şi geografie.

Natalia tocmai s-a mutat din Republica Moldova în România. Are două fetiţe de clasa adoua şi respectiv a 4-a.

Natalia, mamă: Sunt manuale care lipsesc şi sunt caiete acre trebuie luate pentru a putea lucra suplimentar şi mai sunt şi rechizitele, care vrem, nu vrem, noi părinţii ni le asumăm! Aici mă aşteptam să fie un pic mai aprovizionată şcoala, dar am găsit aceleaşi probleme de care ne ciocneam în Moldova - lipsa manualelor, lipsa multor rechizite.

România este printre ţările codaşe ale Uniunii Europene când vine vorba de investiţia în elevi. 355 de lei investeşte statul lunar, însă 97% din această sumă se duce către plata salariilor profesorilor. În ţările nordice, suma este de 5 ori mai mare.