Profesoara de tehnologie din București care şi-a terorizat elevii a fost dată afară. Comisiile disciplinare din cele două şcoli la care lucra au decis desfacerea contractului de muncă. Femeia e liberă însă să se întoarcă la catedră de anul viitor, pentru că legea nu-i interzice acest lucru. Într-o scrisoare manifest, profesoara le-a transmis părinţilor şi elevilor mesaje halucinante. "Să vă faceţi coliva" -  a fost ultima ei ameninţare. 

Aproape două luni de proteste, conflicte, ameninţări şi blocaje legislative au zguduit învăţământul românesc. În două şcoli din Bucureşti, profesoara de tehnologie a semănat panică. Ambele instituţii au cercetat-o disciplinar în urma plângerilor depuse de părinţi. Iar soluţia a venit acum. Femeia care voia să predea cu mitraliera pe catedră a fost concediată. 

Articolul continua dupa recomandari

IULIANA MATROSENCO, director la Școala Gimnazială Orizont: Lucrurile s-au axat pe încălcarea legii 1, pe încălcarea regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ, pe codul de etică, pe drepturile copilului

Decizia de desfacere a contractelor de muncă nu a încheiat însă războiul. Într-o scrisoare-manifest, împărţită în trei părţi, profesoara le-a răspuns părinţilor, elevilor şi comisiilor de disciplină. Documentul de patru pagini este plin de mesaje rasiste, ameninţări şi jigniri. Paragrafe întregi scrise cu majuscule şi pline de greşeli gramaticale au stârnit din nou revolta oamenilor.

"Să începeţi voi să vă faceţi coliva dacă tot vreţi să folosiţi astfel de cuvinte jignitoare şi provocări la adresa mea, căci în definitiv nu sunteţi nemuritori, dar puteţi să muriţi şi din cauze naturale, nu neapărat împuşcaţi de mine. (...) Aş face demersuri pentru două pistoale letale ca să fiu mai sigură, mai ales că pot fi procurate din altă ţară, dacă legislaţia din România îmi interzice", spune profesoara în scrisoare.

"Este absurd să crezi că cineva a putut să îi de acordul şi avizul psihiatric, este foarte rău că s-a ajuns aici! Copiii noştri trebuie să recupereze toată materia, trebuie să facem faţă absenţelor, ceea ce e absurd", declară un părinte.

Iar calvarul ar putea reîncepe anul viitor, când profesoara este liberă să se întoarcă la catedră, conform legislaţiei.

IOANA NEACȘU, inspector general ISMB: Prevederile actuale ale metodologiei îi permit repartizarea pe baza notei obţinute la concurs în anul 2016, rămâne de văzut dacă în primăvara anului viitor va depune dosarul.

Ceea ce i-ar ţine departe de catedră pe aceşti profesori ar fi schimbarea unui singur articol din legea educaţiei şi anume interzicerea angajării pe post dacă contactul de muncă a fost desfăcut.

FLORICA POPA, director la Școala Regele Mihai I: Noi sperăm ca legislaţia să vină în întâmpinarea unor astfel de situaţii şi în viitor să nu se mai confrunte şcolile cu astfel de cazuri.

Săptămâna trecută, parlamentarii au votat un amendament prin care profesorii agresivi să fie expertizaţi de o comisie formată din specialişti. Iar cei care nu primesc avizul psihiatric să nu se mai poată întoarce la catedră. Nu este şi cazul profesoarei de tehnologie, căreia psihiatrii i-au permis să predea.