Simulările naţionale nu au venit doar cu proteste anul acesta, ci şi cu multe erori. O poezie scrisă de un german i-a fost atribuită unui poet român, în una din cerinţele de la limba română. O eroare pentru care ministrul Educaţiei cere anchetă. Între timp, elevii continuă boicotul şi ameninţă să dea foile goale la examene. Marți, au susţinut simularea la matematică.

Poezia "Stai şi-asculţi sub ramuri" a fost textul la prima vedere ales pentru simularea de limba  şi literatura română, de la clasa a opta. Deşi îi aparţine lui Henrich Heine, opera apare pe foaia de examen ca fiind scrisă de poetul român Ştefan Octavian Iosif, cel care doar a tradus-o, în anul 1895. 

Articolul continua dupa recomandari

 "Este doar o simpla simulare". Este raspunsul pe care l-am primit de la cei care concep subiectele pentru examenele naţionale. Centrul national de evaluare si examinare ne-a transmis ca da, este posibil sa fi aparut o eroare in momentul in care au redactat subiectele. 

"Centrul Național de Examinare și Evaluare (CNEE) își cere scuze public pentru această regretabilă omisiune. Această eroare de atribuire nu este de natură să afecteze rezultatele și performanțele obținute de elevi."

Ministrul Educaţiei nu e de aceeaşi părere şi cere să se facă anchetă. 

ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: După părerea mea, nicio greşeală când faci subiectele pentru un examen, nu poate fi justificată! 

Şi subiectele de la clasa a şaptea au stârnit controverse. Exprimările precum  "activităţi extracurriculare" sau "slujitor" nu fac parte din vocabularul comun al elevilor de 13 ani, spun profesorii.  

IULIA POP, profesor de limba română: Trebuie să dai şanse egale tuturor elevilor de clasa a saptea si a opta. Sunt uşor tendentioase subiectele. La nivel de clasa a şaptea trebuie să dai subiectul ca să înveţe ceva din acel subiect. 

Marți, elevii au susţinut simularea la matematică. 

VICTOR NICOLAE, director al Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București: Sunt niste subiecte care verifica cunoştinţele lor, sunt niste subiecte care puteau stabatute cu succes de catre un copil care a invatat. 

Dar testele verifică doar capacitatea de a memora, şi nu a competenţelor tinerilor, spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, care ameninţă să predea foile goale la examen - un protest fără precedent în învăţământ.