Indiferent cât de mult i-am condamna pe cei mici că stau toată ziua pe Internet, trebuie să admitem că e principala lor sursă de informaţii. Vor să înveţe la istorie, în mod sigur găsesc un documentar, care să-i ajute să asocieze informaţia cu imaginea.

Şi e valabil pentru mai multe materii. Aici vorbim despre copii care au o manieră alternativă de a învăţa.

Articolul continua dupa recomandari

Majoritatea, însă, preferă să acceseze site-uri unde să le fie livrate de-a gata referate sau rezolvări la matematică. Problema e că doar anumite site-uri de acest gen sunt de încredere.

Istorie, matematică, fizică, limba română, chiar şi geografie. Sunt doar câteva dintre materiile la care putem exersa după ore, dar doar dacă accesăm site-urile potrivite. 13:46

Mihai Toma, expert IT: Cel mai uşor este să intrăm pe Google, să vedem ce am nevoie să căutăm şi să plecăm de la acele cuvinte-cheie. Pornim căutarea şi vom găsi mai multe rezultate, inclusiv meditaţii video. Sunt şi site-uri specializate, dar majoritatea cuprind mai multe domenii. Are mai multe categorii, sunt site-uri unde avem nevoie de cont, de asemenea găsim şi site-uri unde trebuie să plătim pentru a avea acces.

Iar adolescenţii au şi câteva site-uri preferate. Cele mai multe conţin informaţii din toate domeniile.

Robert Mocanu, elev: Caut pe Google în primul rând şi încerc să mă uit pe mai multe site uri, mă uit care arată mai bine, care are informaţie mai bine distribuită şi dacă nu găsesc unul care să îmi placă cap coadă, iau bucăţi din mai multe. Sunt site-uri în care materia este foarte bine pusă la punct şi foarte frumos prezentată, pbinfo este unul dintre ele, găseşti toată materia de infromatică clasele 9-12 şi te pot ajuta să înţelegi în caz că nu ai înţeles, dacă ai lipsit.

Printre site-urile cele mai accesate de elevi sunt platforme care oferă atât exerciţii, cât şi soluţii. Dar profesorii le recomandă elevilor să apeleze la creativitate dacă vor să se diferenţieze.

Marian Staş, expert în educaţie: Aspectul cel mai otrăvit este memorarea şi învăţarea pe de rost. În condiţiile în care un model educaţional este croit prost, în care lucrul încurajat este memorarea comentariilor în loc lectura cărţiilor, gândirea critică şi opinia proprie, atunci avem o mare problemă.

Şi mai este un aspect important. Mare grijă ce site-uri pentru informare alegeţi!

Ileana Rusenescu, profesoară: Este important ca elevii să se informeze din surse variate, chiar şi din mediul online, dar bineînţeles că trebuie să fie abilitaţi, în sensul de a putea opera o selecţie pertinentă în raport cu posiblităţile vârstei lor, în ceea ce priveşte corectitudinea informaţiilor. Întâlnim şi pe site-uri care aparent sunt gestonare de anumiţi administratori care sunt sigure, dpdv al conţinutului şi totuşi se întâlnesc multe, multe greşeli. Ar trebui profesorul în primul rând să îi atenţioneze in primul rând faţă de greşelile pe care le pot întâni şi să nu recurgă la metoda copy paste.

Site-urile pe care elevii le accesează de cel puţin o dată pe zi sunt utile, dar sunt şi o sursă de viruşi!

O spun experţii în securitate cibernetică, care au făcut public un raport din care se vede clar că foarte multe fişiere care par eseuri sau chiar capitole de manual sunt infectate. Într-un singur an, specialiştii au descoperit peste 53 de mii de fişiere "bolnave".

Ciberneticienii au constatat că, din august 2018 şi până în iulie 2019, peste 100 de mii de utilizatori au fost ţinta unui număr triplu de atacuri cibernetice.

Făcând un calcul simplu, reiese că un singur utilizator al unui astfel de site a fost atacat, în medie, de 3 ori. Iar majoritatea viruşilor au fost descoperiţi în manualele de engleză şi română, dar şi în eseuri pe tot felul de teme.

O singură parte bună e în toată povestea asta. Comparativ cu perioada precedentă, numărul atacurilor digitale cărora le-au căzut pradă elevii şi studenţii au scăzut cu aproape un sfert.