S-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare şi, implicit, la goana părinţilor de a prinde un loc la cele mai bune şcoli. În Bucureşti, în nici măcar o oră de la deschiderea programului, au fost completate cereri şi pentru două clase întregi.

La şcoala Nicolae Labiş din Capitală, aflată în topul celor mai căutate unităţi, învăţătoarea Gabriela Gheorghe este asaltată cu cereri de înscrieri pentru clasa pregătitoare. 

Articolul continua dupa recomandari

Repartizarea se face aleatoriu, spun inspectorii şcolari. Nici vorbă ca părinţii să poată opta pentru un anumit cadru didactic! 

Situaţia este exact pe dos. Şcolile de top sunt căutate tocmai pentru anumiţi învăţători. 

MARIA PREOTESCU, directoare şcoală: Au fost aprobate 3 clase, însă dupa numarul de participanti de parinti la portile deschise vor fi peste 5, 6 clase. Din 16 dosare depuse, 6 sunt cu viza rezidenţă.

Aproape jumătate dintre părinţii care depun dosarul la o şcoală de renume au obţinut o viza de flotant, deseori contra cost. Şcoala este obligată să primească şi cererile formulate de cei care nu au domiciliu în zonă. Astfel, se ajunge la situaţii absurde. Clase supraaglomerate, program în trei schimburi sau educaţie... în container, pentru că în şcoală nu mai e loc.   

La o oră de când s-a dat startul înscrierilor, la Şcoala 195 din Capitala au fost completate cereri pentru o clasa întreagă. in total, au fost alocate 5 din partea inspectoratului, dar repprezentantii scolii se asteapta la mai mult de 125 de cereri in aceasta saptamana. 

Acum patru ani, unitatea a avut 15 clase pregătitoare, în loc de trei.

Tot după reputaţie a fost vânată şi singura clasă step by step din Gherla, judeţul Cluj. Zeci de părinţi au făcut noapte albă în faţa şcolii, ca să fie siguri că cei mici vor obţine un loc în sistemul bazat pe învăţarea prin joc.