Trei licee din Braşov şi-ar obliga elevii cu medii sub opt să se mute la alte şcoli. Măsura ar fi scrisă, negru pe alb, într-un regulament intern pe care părinţii l-au semnat. Şi care a fost publicat pe Facebook. În timp ce unii sunt de acord cu o astfel de prevedere, asociaţiile de elevi au reacţionat. Scandalul a ajuns la ministrul Educaţiei, care spune că este vorba despre o practică ilegală şi a cerut imediat anularea deciziei. 

E postarea care a stârnit reacţii până la vârf. Paragrafele publicate online, de o asociaţie a părinţilor, ar face parte din regulamentul intern a trei licee de top din Braşov.

Articolul continua dupa recomandari

Elevii care nu obţin media generală 8,50 sau măcar 7 la disciplinele matematică şi limba română nu îndeplinesc standardele instituţiei şi ar fi obligaţi să se transfere în anul şcolar următor. O asociaţie de elevi a cerul Ministerului Educaţiei să trimită corpul de control la cele trei instituţii.

MIHAI TĂNASE, asociaţia elevilor din Constanţa: Fiecare elev are şansele egale la a învăţa, în felul ăsta se şi perpetuează principiul de eltisim în cadrul sistemul de învăţământ din România conform căruia există o pătură superioară de elevi buni care obţin rezultate la olimpiade şi apoi este pătura de elevi care, de multe ori, sunt lăsaţi pe dinafară.

”O prostie, sincer, chiar mi se pare o prostie. Deoarece n-ar trebui să se bazeze atâta timp cât ai avut un nivel de a intra în această şcoală, mi se pare dreptul tău de a o continua, chit că reuşeşti, chit că nu”, spune un tânăr.

”Mi se pare o mare prostie, Adică mai mult favorizează copiii decât să îi încurajeze”, declară o altă tânără.

Revolta asociaţiilor de elevi a ajuns până la ministrul Educaţiei, care a cerut Inspectoratului Şcolar din Braşov să renunţe la modificarea din regulamentul intern al liceelor.

ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: Era o întelegere între părţi, dar o asemenea prevedere într-un regulament intern nu avea acoperire prin legislaţia cu putere normativă mai mare. Nu era prevăzut în ordinul de ministru, în hotărârea de guvern şi evident nici în legea învăţământului, ca urmare, n-ar fi trebuit să existe.

Chiar şi aşa, părinţii ar fi semnat pentru acest regulament.

"Mi se pare absolut normal ca un elev de la una dintre aceste 3 școli, care nu obține media 8.50, să fie declarat necorespunzător cu standardele școlare asumate. Degeaba își înscrie un părinte copilul la un liceu foarte bun, dacă acesta nu face față.", se afirmă într-o postare pe Facebook.

În total, în cele trei licee din Braşov învaţă acum peste două mii de elevi. Directorii unităţilor de învăţământ nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.