Printre verdeţurile din Piaţa Obor şi-au găsit locul, sâmbătă, şi mărfuri mai puţin obişnuite: idei în saramură, poveşti murate sau ficţiune la borcan. Este vorba de fapt despre cărţile aduse de o librărie şi expuse într-un mod original la o tarabă pentru a deschide apetitul cetăţenilor pentru lectură. Ideea n-a stârnit, însă, entuziasmul scontat. În schimb, oamenii s-au înghesuit la mititei şi la concertele de muzică populară organizate în Obor de ziua recoltei.

Pierdută printre zarzavaturi, taraba de cărţi din Obor atrage privirile nedumerite ale trecătorilor. Mulţi fac poze cu neobişnuita marfă, mai puţini cumpără.

Articolul continua dupa recomandari

”Eu am crezut că e ceva şi de condimente, de astea, de reţete, dar e frumos, foarte frumos”, spune un bărbat.

Ana Niculescu, purtătorul de cuvânt al unei librării: Scopul nostru este să atragem atenţia beneficiilor lecturii, pentru că sunt din ce în ce mai multe studii care vorbesc despre cât de benefic este să citeşti.

Ca să deschidă apetitul pentru lectură al clientelei din Obor, librăria care a închiriat taraba a împachtat marfa cât mai atractiv.

Cărţile pot fi vândute la pachet sau la kilogram. Autorii români au fost trecuţi sub eticheta de producători locali, în timp ce cărţile de reţete sunt lăudate drept cărţi "bune de mâncat".

Ana Niculescu, purtătorul de cuvânt al unei librării: Pentru noi, cititul face parte dintr-o, să-i spunem, dietă sănătoasă, aşa cum fac parte şi legumele şi fructele.

Ideea nu a fost, însă, pe gustul tuturor muşteriilor.

”Am venit să fac piaţa, nu să citesc. Mă gândesc că omul vine la cumpărături să facă mâncare, nu să citească în piaţă”, pune o cumpărătoare.

”Timpul e acum ocupat cu să câştigăm bani, să alergăm după una după alta. Ce să zic, da, nu prea mai e timp de carte, dar probabil că nu cred că o să se mai revină niciodată la cărţi, ce să vă zic”, declară un bărbat.

Dacă la taraba de lectură nu prea s-a înghesuit nimeni, dincolo de terasele cu mici a fost forfotă mare. Oamenii au mers pe principiul: o privire în cărţi şi două în viaţă.

Ca în fiecare an, de Ziua Recoltei, clienţii din Piaţa Obor au avut parte de un concert de muzică populară.

”Indiferent peste ce trecem, zile bune, zile grele, vremuri bune, vremuri rele. Da, foarte frumos”, spune o clientă.

”Spectacolul e foarte bine plasat. Poate şi standul trebuia un pic mai central, zic eu”, declară o altă femeie.

Studiile arată aproape jumătate dintre români nu au citit nici măcar o carte în anul care a trecut şi doar 4 la sută obişnuiesc să citească zilnic.