A început sezonul lucrărilor de licenţă de-a gata. Studenţii care vor să păcălească facultăţile şi nu îşi scriu singuri lucrarea apelează la firme specializate. Plătesc şi câteva sute de euro, fără să ştie cine lucrează în locul lor. Reporterii Observator au surprins discuţii de la negocieri. Condiţiile impuse de vânzători sunt suspecte, iar pentru studenţi riscurile sunt mari. 

Varianta corectă este ca studentul să lucreze la lucrare cu profesorul coordonator, iar după câteva luni să fie în stare să prezinte singur licenţa. Tentaţia este însă foarte mare pentru că firmele specializate oferă studenţilor lucrări de licenţă într-un timp foarte scurt. 

Articolul continua dupa recomandari

În două-trei săptămâni, lucrarea este livrată la domiciliu. Preţurile variază în funcţie de numărul de pagini. În medie, un student plăteşte între o sută şi trei sute de euro. 

”Da, lucrarea se face în doua săptămâni. Costul, ca pe site, este de 220 de euro”, spune un ”afacerist” în lucrări de licență.

Totul, cu o singură condiţie. Toată afacerea se derulează online, indiferent de la ce facultate vine studentul. Redactori există în toată ţara, după cum se laudă managerul, iar verificarea cu un program anti-plagiat, este inclusă în preţ. Dar studentul trebuie să fie de acord că nu îl va întâlni vreodată pe aşa-zisul specialist care a scris documentul.

”Redactorul o sa va ataseze lucrarea in format electornic Word în trei etape. Dumneavoastră, pentru că lucram la distanta cu redactorii, nu platiti toata suma. Și, la final, primiti documentul”, mai spune ”fabricantul” de licențe.

Universităţile au de ales dintre cele 6 programe aprobate de Ministerul Educaţiei pentru a verifica lucrările pentru licenţă, dizertaţie sau doctorat. Rectorii au impus sancţiuni majore. Nu sunt primite lucrări de la cei care nu merg la întâlnirile cu profesorul coordonator. 

NICOLAE ISTUDOR, Rector ASE: Un coeficient care urmareste să fie 5 cuvinte unul după altul. 5 cuvinte repetate. Noi îl avem la 30%. Și cel de al doilea coeficient care înseamna 50 de cuvinte repetate, înseamnă 5%. Acela este de fapt adevaratul coeficient de plagiat.

În cazul în care studentul este prins că a copiat licenţa, şi-ar putea pierde dreptul de a mai susţine examenul la facultatea la care a absolvit studiile.