Vilele de protocol din Neptun, unde-şi petreceau vacanţele soţii Ceauşescu, sunt deschise acum oricui. Au fost preluate de investitori privaţi şi transformate în apartamente de lux. Turiştii sunt încântaţi, au parte de linişte, aer curat, privelişti de vis şi plajă privată la nici 50 de metri distanţă. Dar şi posibilitatea de a găti o ciorbă în fosta bucătărie prezidenţială.

Este locul în care familia Ceauşescu ţinea întâlnirile importante pe timp de vară, dar unde venea şi pentru relaxare. Salba de vile de protocol este ferită de privirile indiscrete, iar marea este la o aruncătură de băţ.

Articolul continua dupa recomandari

Vilele au intrat în proprietatea statului, după 1989, dar în ultimii ani au fost preluate de investitorii privaţi. Acum sunt deschise oricui.

Vila 7 era preferata soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. Vila Crinul obişnuia să fie ocupată de Nicuşor Ceauşescu. De când au fost privatizate, în clădiri au apărut şi penthouse-uri, unde se urcă direct cu liftul. Şi preţurile urcă odată cu asta.

Relu Căpraru, manager agentie turism: Ne situăm în momentul de faţă la un buget de 300 de euro pe noapte, putând ajunge până la 450 de euro pe noapte în vârf de sezon.

Cei care caută linişte cred că tarifele sunt acceptabile.

”Nu discotecă, nu muzică, nu. Pentru oamenii în vârstă ca noi. Pentru tineret nu e bine. Tineretul în Mamaia, în Vamă, unde le place”, spune un turist.

Intrarea în complexul de vile se face doar pe bază de cartelă. Sunt familii care s-au mutat pentru două luni aici, unde se simt ca acasă. Bucătaria cuplului Ceauşescu e acum a lor, iar mirosul de ciorbă şi de friptură de curcan se împrăştie în tot aparatamentul:

”Mie nu îmi place să iau masa la restaurant. Nu am încredere. Restaurantul este al meu, propriu. Am făcut dimineaţă o ciorbiţă de roşii. Un copan de curcan”, spune o turistă.

Cinci dintre vilele din complexul de la Neptun au fost renovate şi pot fi închiriate.