Termenul de valabilitate la paşapoartele simple electronice se dublează pentru românii cu vârsta minimă de 18 ani se dublează din 20 iulie. Astfel, documentele devin valabile pentru o perioadă de 10 ani, conform noilor reglementări.

Valabilitatea paşapoartelor simple electronice în cazul adulţilor a fost extinsă prin intrarea în vigoare a Legii nr. 133/2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

Valabilitatea paşapoartelor electronice, conform noilor reglementări

Noile reglementări privesc doar românii cu vârstele de peste 18 ani. Pentru ei, valabilitatea paşaportului simplu electronic creşte de la 5 la 10 ani.

În cazul cetăţenilor români cu vârstele cuprinse între 12 şi 18 ani, termenul de valabilitate al paşaportului electronic rămâne de 5 ani. În schimb, pentru copiii români cu vârstele sub 12 ani, paşapoartele au o valabilitate de 3 ani.

De ce este important: Scopul declarat al acestei modificări este fluidizarea muncii la serviciile de paşapoarte. Autorităţile speră că, prin dublarea termenului de valabilitate, vor reduce numărul de cereri de eliberare a paşapoartelor.

Conform Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului de Interne, eliberarea paşaportului simplu electronic se face într-un termen de 30 de zile. Însă, în general, termenul de obţinere al documentului este de cele mai multe ori de 10 zile lucrătoare pentru cererile depuse în ţară.