Se ieftinesc vacanţele, după ce Guvernul a scăzut cu patru procente TVA-ul din turism. În teorie, pentru că în realitate scăderea nu se va simţi în portofelele turiştilor, spun specialiştii. Patronii hotelurilor anunţă că deja au stabilit tarifele pentru pachetele de Sărbători. În schimb, am putea bea bere la draft mai ieftină, pentru că şi aici a fost micşorată taxa pe valoare adăugată.

Reducerea TVA de la 9 la 5 % ar urma să-şi producă efectele în mai multe servicii din turism, începând cu 1 noiembrie. De la cazarea în hoteluri şi mâncarea din restaurante, până la vizitele la muzee, săli de sport sau parcuri de distracţii.

Articolul continua dupa recomandari

Primele tarife care, teoretic, ar putea scădea sunt cele la pachetele de vacanţe pentru sărbători. Hotelierii anunţă că şi-au făcut deja calculele.

Cu TVA de 5%, preţul camerei s-ar putea ieftini cu 8 lei. unt însă români care şi-au cumărat deja pachete înainte de reducerea taxei.

TVA de 5 la sută se va aplica şi în cazul berii la draft. În prezent, preţul mediu al unei halbe este de 8 lei. Reducerea taxei ar putea ieftini băutura cu aproape un leu. Depinde de fiecare producător în parte dacă va lăsa din preţ sau nu.

Patronii de restaurante spun că un prim avantaj al deciziei Guvernului ar fi că o parte din cei care făceau turism la negru ar putea intra în legalitate.

România are acum cea mai redusă cotă TVA în turism din Uniunea Europeană.