Un primar din Călăraşi a impus taxa pe mizeria din grajd! Fiecare proprietar de animale din Comuna Grădiștea trebuie să plătească impozit pentru mizeria lăsată în urmă de porci, de cai şi chiar de pui. Adică între 36 şi 370 de lei pe an, pentru fiecare exemplar. O sumă uriaşă, se plâng sătenii, care ameninţă că-şi vor sacrifica toate animalele. 

Cu 30 de păsări, un cal, o vacă, vițel și 3 porci, o familie din Grădiștea, Călărași, ar avea de plată cam 2500 de lei pe an, noua taxă pe gunoiul lăsat de animale. E cu mult peste posibilităţile acestei familii cu 8 membri.

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii cresc animalele pentru consum propriu şi spun că o asemenea taxă i-ar îngenunchia. 

”Eu zic să dai, dar nici chiar aşa. Dacă duceam de la toate animalele din curte aşa, 2 milioane, era ceva, dar daca mai am şi oi, am şi porci, unde se ajunge, la 6 milioane?”, spune un localnic.

Primarul localităţii are însă alte socoteli. Prin calcule precise, edilul a stabilit cât gunoi produce fiecare animal.

CONSTANTIN CORBU, Primarul Comunei Grădiștea: Uitaţi aici, la ovine, au fost 4203 capete ori 0,800 tone pe cap. A rezultat la total ovine 3500 de tone, uitaţi că am impartit la erbivore la 2. Am facut pe toate animalele de aici acest calcul ne-a rezultat 7188 de tone.

Tot prin calcul au fost stabilite şi noile taxe. Astfel, gosopodarii sunt nevoiţi să plătească între 50 de bani pentru un pui şi 370 de lei pentru un cal. Caprele şi oile îi costă câte 36 de lei pe an, porcii 72 de lei, iar vacile 324 de lei. 

"Păi ce mai ţii porc, frate, atunci? Mă duc să-l cumpăr şi cu asta, basta! Un milion și jumătate numai la gunoi, dar cât mănâncă, nu socotesti si banii aia?

Banii proveniţi din noua taxă vor fi folosiţi pentru întreţinerea rampei de gunoi.

CONSTANTIN CORBU, Primarul Comunei Grădiștea: Uitaţi, gunoiul ăsta e adus de oameni, este adevărat. Oamenii aduc, dar cu aceste măsuri, de pază, asigurarea condiţiilor, are om, are căldură, nu-i primeşte cu materialul necorespunzător.

Edilul recunoaşte că sumele votate de consilieri sunt cam mari, motiv pentru care plănuieşte să le înjumătăţească la următoarea şedinţă de Consilul Local. Astfel de situaţii am putea vedea în curând în toată ţara. Pentru că nu am respectat directivele Uniunii Europene de a recicla gunoiul pe care îl producem şi de a închide gropile neconforme, Ministerul Mediului obligă acum toate autorităţile locale să se alinieze normelor de poluare. Totul, pe cheltuiala românilor.