Ratele la bănci au devin un coşmar pentru jumătate de milion de români. În fiecare lună, apar tot mai mulţi restanţieri. Unii dintre ei au luat de curând creditele, doar cu buletinul, iar în piaţă sunt voci vorbesc despre o nouă criză.

"Dobânzile au fost foarte mari; 20% şi am început să am o problemă din ce în ce mai mare. Când venea scadenţa, îmi rămâneau foarte puţini bani din salariu. Şi atunci, practic, a apărut nevoia de a avea un al doilea credit." Cu greu, povesteşte că a trecut de criza din 2010. Iar acum situaţia se repetă. E din nou în acelaşi impas financiar, la fel ca peste jumătate de milion de români, care nu îşi pot plăti la timp ratele.

Articolul continua dupa recomandari

Euro a explodat, faţă de acum 10 ani, când a luat creditul de nevoi personale. Are sechestru pe maşină şi riscă şi piardă şi alte bunuri. 

Liliana are o rată de trei ori mai mare, faţă de momentul în care a luat creditul în franci elveţieni. "În România se începe cu promisiuni cuceritoare şi tentante şi se finalizeză cu ameninţări subliminale şi lipsă de comunicare." 

Iar, de la lună, la lună, apar aproape 4.500 de persoane care intră în rândurile celor care nu îşi mai pot îndeplini obligaţiile în faţa creditorilor. În total, sunt 670 de mii de români, restanţieri. Analiştii atrag atenţia că sunt tot mai mulţi şi cei care nu mai pot da înapoi creditele luate recent, când băncile au relaxat condiţiile. 

Reprezentanţii Băncii Naţionale vorbesc cu prudenţă despre situaţia datornicilor. 

Restanţele românilor au ajuns la 8 miliarde de lei, la finalul lunii mai. Cei mai mulţi au accesat credite de consum.