Antreprenorii români ar putea trăi în curând visul american şi şi-ar putea dezvolta afacerile în Statele Unite. Este proiectul pe care l-au lansat astăzi autorităţile române, alături de partenerii americani.

Dan şi Medeea îşi vor deschide împreună o afacere în zona Tineretului din Bucureşti. Fiecare a obţinut câte 44 de mii de euro, prin programul Start-Up Nation, iniţiat de Guvernul României. El voia un bar, ea o patiserie. Şi-au unit ideile iar rezultatul va fi o... cafenea-cofetărie.

Articolul continua dupa recomandari

Medeea Piron, antreprenoare: În principal se va produce cheescake, de cateva produse de sezon de iarna, cozonac si asa mai departe, cuptorul cateva zone de lucru.

Şi-au depus proiectele fără să aibă vreun ban pentru investiţii, ci doar un plan bine stabilit. Mai bine de un an a durat lupta cu birocraţia. Au uitat de tot când au văzut că visul lor prinde formă. În două săptămâni vor avea marea inaugurare.

Dan Posea, antreprenor: Anul trecut am terminat studiul la master si mi-am zis ce fac eu cu viata mea, acum am ajuns la stadiul in care mai trebuie sa vina mobila si sa dam drumul.

Planul lor pe termen lung este să deţină un lanţ de cafenele cu francize şi în străinătate. Pentru astfel de idei, autorităţile române alături de partenerii americani au lansat astăzi - Smart Start USA.

Ilan Laufer, iniţiator SMART START USA: Nu e vorba doar de finantare, e vorba si de acces la informatii relevante la companiile care vor sa exporte si sa se internationalizeze. Ne vom ocupa inclusiv de gasirea unor partneri pentru ei in aceste noi piete.

500 de milioane de dolari este bugetul menit să ajute peste 10 mii de companii româneşti. Banii se obţin destul de uşor, dar trebuie rambursaţi. O idee excelentă, crede acest tânăr, care cultivă fructe de pădure şi căpşuni bio în judeţul Gorj. 

Tot astăzi, ministrul Telecomunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, a anunţat că firmele de IT pot accesa fonduri în valoarea de aproape 100 de milioane de euro.