Euro a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni faţă de dolari, acţiunile asiatice sunt în urcare, iar contractele futures din SUA au atins pentru scurt timp un nivel record, după victoria confortabilă a lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa, transmite Reuters.

Victoria lui Macron a calmat atât investitorii cât şi politicienii europeni, care erau îngrijoraţi de riscul unui nou val de populism, după votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, anul trecut, evenimente care nu fuseseră anticipate de sondajele de opinie.

Articolul continua dupa recomandari

Acţiunile europene se îndreaptă spre o deschidere în creştere cu 0,9% în cazul indicelului francez CAC 40, de 0,8% pentru indicele german DAX şi 0,4% în cadrul indicelui londonez FTSE 100.

Euro a urcat până la 1,1024 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, dar ulterior s-a retras la 1,0984 dolari pe unitate, fiind cu 0,1% sub nivelul atins în SUA săptămâna trecută. Investitorii au explicat evoluţia prin incertitudinile legate de capacitatea lui Macron de a forma o majoritate parlamentară în alegerile generale din iunie.

În Asia, indicele MSCI a avansat cu 0,8%, punând capăt pierderilor din ultimele trei zile.

Indicele japonez Nikkei a urcat cu 2,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate.

Sursa: News.ro