Paradox pe piaţa muncii din România! Deşi statisticile arată că salariile au crescut, angajaţii par tot mai nemulţumiţi. Mai bine de un sfert dintre cei care lucrează în mediul privat se împrumută la familie, prieteni sau cer o parte din salariu în avans, pentru a face faţă cheltuielilor lunare. Asta confirmă şi un studiu recent, care mai arată că oamenii ajung să renunţe la vacanţe ori la ieşirile în oraş, pentru a se putea încadra în buget.

Miruna lucrează într-o firmă de mobilă şi decoraţiuni din Capitală. Deşi spune că la 22 de ani a ajuns să câştige un salariu mediu, care o mulţumeşte deocamdată, tot nu îi ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare. Aşa că apelează la o soluţie de rezervă.

Articolul continua dupa recomandari

MIRUNA BURDUJA, angajată: Momentan, primesc ajutorul şi din partea familiei.

Câteva sute de lei în plus, care o ajută să nu taie din bugetul pentru distracţie.

MIRUNA BURDUJA, angajată: Banii mei se duc, în primă parte, pe chirie şi utilităţi, apoi pentru îngrijire personală şi restul pentru ieşirile cu prietenii, vacanţe.

De altfel, doar 20% dintre respondenţii unui studiu spun că au o situaţie financiară mai bună decât anul trecut. Cei mai mulţi fie se împrumută de la colegi sau prieteni, fie renunţă la unele cheltuieli.

Trei din zece angajaţi români spun că 45% din câştigurile lor se duc în mod obişnuit pe datorii. Pentru a se încadra în banii pe care îi primesc în fiecare lună, cei mai mulţi renunţă la bugetul pentru călătorii, pentru haine, dar şi pentru activităţile din timpul liber.

Nici cu ajutorul unor mici trucuri, unii nu reuşesc să mai facă şi economii.

OANA DATKI,  specialist în resurse umane: Deşi salariile cresc de la an la an şi chiar au creşteri spectaculoase dacă ne uităm doar la procente sau chiar la suma absolută, puterea de cumpărare a oamenilor nu creşte direct proporţional. Vorbim despre angajaţi care sunt nevoiţi să ceară un avans din salariul pe luna următoare sau chiar să facă avans pe mai multe luni.

Faţă de sfârşitul anului trecut, românii plătesc mai mult cu peste 20% pentru alimentele de bază. Şi combustibilii sau tutunul s-au scumpit semnificativ. În România, salariul mediu net pe economie a ajuns la 3 mii de lei.