Românii sunt veşnic datori - la bănci, dar mai ales la rude şi prieteni. Apropiaţii sunt primii la care se împrumută, atunci când rămân faliţi, arată cel mai recent studiu. Banii primiţi de la familie se obţin mai uşor decât la bancă, fără birocraţie, dar mai ales ieftin, adică fără dobândă. Există însă un risc: datoriile neachitate pot duce la conflicte aprinse.

Trei din zece români au cel puţin în datorie în acest moment. La bancă, dar mai ales la rude şi prieteni. Membrii familiei sunt primii la care apelează atunci când rămân fără bani înainte de salariu.

Articolul continua dupa recomandari

La părinţi, la fraţi sau la alte rude s-au împrumutat 34% dintre români anul trecut, în timp ce 27% au apelat la prieteni sau cunoştinţe. Numai un sfert au făcut credite la bănci. Cei mai mulţi preferă apropiaţii, pentru că astfel scapă şi de birocraţie.

Este clar că este mult mai ieftin, mult mai puţin birocratic. Ca să nu mai vorbim că foarte mulţi români sunt în continuare nebancarizabili, adica nu au suficiente garantii, nu au venituri - Gabriel Păun, profesor universitar economie

În plus, încrederea românilor în bănci e în scădere - doar 5% ar apela încrezători la un credit, în timp ce aproape jumătate nu se bazează pe instituţiile financiare.

Totuşi, pentru sumele mari, cum ar fi banii necesari pentru achiziţia unei case, de cele mai multe ori economiile familiei sunt insuficiente - Adrian Benta, consultant fiscal

Obţinerea de împrumuturi de la prieteni este o metodă foarte rapidă şi foarte puţin costisitoare pentru persoana fizică, însă rezolvă doar sumele mici.

Indiferent de unde se împumută, românii îşi iau în serios datoriile. 70% 7 din 10 fac din achitarea lor o prioritate. Doar 15% dintre români tratează datoriile ca pe o problemă minoră, arată o cercetare sociologica realizată anul trecut.